Platforma povijesnih podataka o kvaliteti zraka
Registracija ustanove i sveučilišta

Udio: aqicn.org/data-platform/register/hr/

Skup podataka o bolesti COVID-19

Kliknite ovdje ako tražite skup podataka koji pokriva mnoge gradove/države tijekom razdoblja COVID-19 (2015. do sada). Možete li pronaći više od 500 milijuna bajtova CSV skupa podataka koji pokriva više od 380 gradova.


Programski API

Kliknite ovdje ako trebate programski pristup podacima putem našeg besplatnog Rest API-ja


Od samog početka projektni tim Svjetskog indeksa kvalitete zraka (WAQI) uvijek je bio zainteresiran za pružanje transparentnih informacija o kvaliteti zraka građanima svijeta.

Ujedinjenim naporima

Projekt WAQI također je oduvijek težio pružanju povijesnih podataka o kvaliteti zraka relevantnim institucijama i organizacijama koje rade na području ekološke svijesti, praćenja kvalitete zraka, kao i zdravstvenih i epidemioloških studija. Evo nekoliko naših partnera i kolega kojima smo pružali povijesne podatke o kvaliteti zraka:


Ujedinjeni okvirKako bi diseminacija povijesnih podataka o kvaliteti zraka bila još relevantnija, tim Svjetskog indeksa kvalitete zraka s najrelevantnijim međunarodnim institucijama istražuje mogućnost postavljanja okvira otvorenih podataka. Evo nekoliko institucija koje smo angažirali:

 • WHO - WHO: Svjetska zdravstvena organizacija
 • UNEP - UNEP: Program Ujedinjenih naroda za okoliš
 • UNIDO - UNIDO: Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj
 • WMO - WMO: Svjetska meteorološka organizacija
 • GEO - GEO: Grupa za promatranje Zemlje
 • WRI - WRI: Svjetski institut za resurse
 • CCAC - CCAC: Koalicija za klimu i čisti zrak
 • UNFCCC - UNFCCC: Okvirna konvencija Ujedinjenih naroda o promjeni klime

United Data

Cilj "Okvira otvorenih podataka" je pružiti neograničen i besplatan pristup svjetskim povijesnim podacima i podacima o kvaliteti zraka u stvarnom vremenu iz više od 100 zemalja obuhvaćenih na aqicn.org i waqi.info

Svi - i institucije i građani - slažu se da je ovo ne samo dobra ideja, već da se jednostavno treba dogoditi.

Kako bismo dodatno ojačali inicijaciju objedinjene platforme podataka o kvaliteti zraka, tražimo fiskalnog domaćina koji bi mogao pomoći u održavanju ovog projekta. Ako znate organizaciju koja bi nam mogla pomoći, pošaljite nam poruku putem stranice za doprinos

Ujedinjena baza podataka koja se može besplatno preuzeti

Database Download

Zahvaljujući svim našim kolegama iz UN-a za zaštitu okoliša, WHO-a i CCAC-a, podaci o prosječnoj dnevnoj kvaliteti zraka iz svih stanica za praćenje kvalitete zraka sada su dostupni za besplatno preuzimanje.--

AQI izračun

Sve vrijednosti iz gornje baze podataka već su pretvorene iz sirove koncentracije (u mg/m3, ppm ili ppb) u "individualni zagađivač AQI", prema US EPA standardu ( kalkulator ). Na primjer, ako provjerite brojke za PM 2,5 , one odgovaraju PM 2,5 pojedinačnom AQI-u (označeno kao AQI PM 2,5 ). Ako želite izračunati ukupni AQI, odnosno kompozitni AQI, trebate uzeti maksimum svih pojedinačnih AQI:

AQI = max( AQIPM2.5, AQIPM10, AQIO3, ...)

Dostupne godine

Podaci o kvaliteti zraka trenutno su dostupni samo od ~2012. Ako su vam potrebni podaci prije tog razdoblja, preporučujemo da kontaktirate izvornu EPA ili razmislite o korištenju procjena podataka daljinskog istraživanja, poput one koju koristi WHO: who.int/airpollution/data/modelled-estimates/en/ Možete, primjerice, provjeriti katalog iz projekta ICARE , koji arhivira satelitske podatke od 2000. godine.

Neobrađena koncentracija i podaci po satu

Ako vam gore navedeni podaci ne odgovaraju, registrirajte svoj detaljan upit putem ove poveznice: aqicn.org/data-platform/query

Doprinos ili podrška ovom projektu

Projekt Svjetske kvalitete zraka mogao bi izgledati kao jedan od onih velikih projekata koji dolaze od organizacija poput UN-a, ADB-a ili WRI-a, ali zapravo iza njega stoji samo mali tim.

Ipak, unatoč našem opsežnom dosegu, naš projekt nikada nije dobio nikakvu financijsku potporu od takvih organizacija, bilo da se radi o nevladinim organizacijama ili vladama.

Prihod dolazi od online oglašavanja, kao i od naših GAIA stanica za praćenje kvalitete zraka, no to je dovoljno da se plati infrastruktura u oblaku.

Međutim, radimo na dobivanju sredstava za zapošljavanje tima posvećenog podržavanju i poboljšanju podatkovne platforme o kvaliteti zraka.

Ako želite pomoći, bilo tako što ćete postati član našeg tima, bilo pružanjem financijske podrške, ili oboje, kontaktirajte nas putem ove stranice: aqicn.org/contribute

❤️❤️❤️

Zanima vas praćenje vlastite kvalitete zraka?

Monitor kvalitete zraka GAIA koristi laserske senzore čestica za mjerenje u stvarnom vremenu onečišćenja česticama PM2,5 i PM10, koje su jedan od najštetnijih zagađivača zraka.

Vrlo ga je jednostavno postaviti: potrebna je samo WIFI pristupna točka i USB kompatibilno napajanje. Nakon povezivanja, vaše razine onečišćenja zraka u stvarnom vremenu trenutno su dostupne na našim kartama.

Stanica dolazi zajedno s 10-metarskim vodootpornim kabelima za napajanje, napajanjem, opremom za montažu i dodatnim solarnim panelom.

Podatkovni krediti

Okvir otvorenih podataka ne bi bio moguć bez rada svjetskih agencija za zaštitu okoliša (EPA) , koje bi trebale dobiti zasluge za svoje programe praćenja.

Uvjeti pružanja usluge

Izjava o korištenju podataka projekta World Air Quality Index odnosi se na podatke dostupne s podatkovne platforme. Svrha ovih smjernica je upoznati sve zainteresirane strane s prirodom i ciljem podataka.

 1. Izjava o korištenju
  1. Podaci promatranja podatkovne platforme nisu u potpunosti verificirani ili validirani; ovi podaci podložni su promjenama, pogreškama i ispravcima. Podaci i informacije ni na koji način nisu službeni.
  2. Podaci promatranja podatkovne platforme ne mogu se koristiti za bilo kakvu službenu usporedbu, rangiranje, izvješće ili analizu podataka. Službeni i potvrđeni podaci moraju se dobiti izravno od izvorne EPA.
  3. Ako se podaci promatranja koriste za analize, prikazuju na web stranicama ili koriste za druge programe ili proizvode, rezultati analize, prikazi ili proizvodi moraju naznačiti da ti podaci nisu u potpunosti provjereni ili validirani.
  4. Publikacije, analize, proizvodi, prezentacije i/ili izvedene informacije koje se oslanjaju na ove podatke moraju navesti izvornu EPA kao i Projekt Svjetskog indeksa kvalitete zraka:
  5. Projekt Svjetskog indeksa kvalitete zraka upotrijebio je svu razumnu vještinu i brigu pri prikupljanju sadržaja ovih informacija i ni pod kojim okolnostima projektni tim Svjetskog indeksa kvalitete zraka ili njegovi agenti neće biti odgovorni ugovorom, deliktom ili na drugi način za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koji proizlaze izravno ili neizravno iz dostave ovih podataka. Svi ovi povijesni podaci o kvaliteti zraka temelje se na nepotvrđenim podacima, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu izmijeniti, bez prethodne najave, u bilo kojem trenutku.
  6. Podaci i informacije objavljeni projektom Svjetskog indeksa kvalitete zraka daju se izričito u svrhu pružanja praktičnih zdravstvenih informacija građanima vezanih uz onečišćenje zraka.
 2. Dodatna ograničenja
  1. Podaci se ne mogu prodavati niti uključivati u prodane pakete.
  2. Podaci se ne mogu koristiti u plaćenim aplikacijama ili uslugama.
  3. Podaci se ne mogu redistribuirati kao predmemorirani ili arhivirani podaci.
 3. Kopiju ovih uvjeta pružanja usluge možete pronaći na aqicn.org/data-platform/tos/.

O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

O razinama kvalitete zraka

- Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
0 - 50 Dobro Kvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
51 -100 umjeren Kvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
101-150 Nezdravo za osjetljive skupine Članovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
151-200 nezdrav Svatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
201-300 Vrlo nezdravo Zdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
300+ Opasan Upozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.Settings


Language Settings:


Temperature unit:
Celcius