Levegőminőség-előrejelzés – Mennyire lehet pontos?
Air Quality Forecasting - How accurate can it be?

Posted on March 23rd 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-03-23/air-quality-forecasting-how-accurate-can-it-be/hu/

STRONG LAPSE CONDITION (LOOPING)

WEAK LAPSE CONDITION (CONING)

INVERSION CONDITION (FANNING)

Examples of Atmospheric Stability (attribution)

Az időjárás-előrejelzésben az előrejelzési modelleket használják a légkör jövőbeli állapotainak előrejelzésére, az alapján, hogy az éghajlati rendszer hogyan fejlődik az idő múlásával a kezdeti állapotból.

Míg az előrejelzési modellek meglehetősen összetettek (és erős tudományos és mérnöki képességeket igényelnek ), az előrejelzési modellek elemzése és pontosságuk ellenőrzése a tényleges empirikus megfigyelések és az előrejelzett értékek összehasonlításával meglehetősen egyszerű.

A levegőminőség területén, csakúgy, mint az időjárás előrejelzésénél, lehetséges olyan modelleket definiálni, amelyek segítségével előrejelzik a légköri szennyezés jövőbeli halmazát. Valójában rengeteg ilyen modell létezik, amelyeket gyakran légköri diszperziós modellezésnek neveznek. És csakúgy, mint az időjárás-előrejelzés, a pontossági elemzésnek ugyanaz a koncepciója alkalmazható a légkörszennyezés előrejelzésére.

Ez a cikk a levegőminőség előrejelzésével foglalkozó sorozat első része.


--

A PM 2,5 légszennyezettségi előrejelzés már elérhető a World Air Quality Index projektben Ázsiára , Európára és az egész világra vonatkozóan.

Az előrejelzési modellek táplálásához használt adatok azonban többnyire műholdas megfigyeléseken alapulnak (lásd ezt a cikket ), nem pedig földi állomások adatain.

A műholdas adatok használatának megvan az az előnye, hogy lefedheti a Föld bármely részét, beleértve az óceánokat is, feltéve, hogy nincs felhő. Másrészt azonban a műholdas adatok is eleve kevésbé pontosak, és csak naponta kétszer állnak rendelkezésre, szemben a földi megfigyelések 24-szeresével (óránként). Figyelembe véve az ázsiai légszennyezettség dinamikáját , a napi két leolvasás jelentős valós előrejelzési hibát eredményezhet az előrejelzésben Rosanne Cole osztályozása szerint [2] :

A megfigyelt előrejelzési hiba kétféle adathibát tartalmazhat: (1) mérési hibákat az előrejelzés összeállításához használt adatokban és (2) mérési hibát a realizált értékben. Az első típusú adathibák a valódi előrejelzési hiba összetevői lesznek

A 2-es típusú hiba az előrejelzéshez használt diszperziós modellhez kapcsolódik. Mivel a különböző országokhoz és kontinensekhez különböző modelleket használnak (jelenleg ez a World Air Quality Index projekt esetében), a pontossági elemzést minden modellnél el kell végezni. Tehát kezdésként ez a cikk az ázsiai kontinensen használt modellre összpontosít. Egy későbbi bejegyzésben további kontinensekre is kiterjesztjük az elemzést.


--

Visszatérve az előrejelzés pontosságára vonatkozó kiinduló kérdéshez, egy utolsó szempont, amelyet az elemzés során figyelembe kell venni, a számítógépes előrejelzés mennyivel előre. Minél kevesebb előre, annál pontosabb a modell. Kezdésként tehát a következő elemzési grafikonok a „+1 nap” előrejelzésen alapulnak (pl. a következő napra vonatkozó előrejelzés, vagy ha Ön kedd, akkor az előrejelzés szerdára vonatkozik).

A pontosság több módja is van, a legnyilvánvalóbb egy egyszerű szám, amely az előrejelzésnek a tényleges megfigyeléssel egyező százalékát jelenti. De mivel úgy gondoljuk, hogy a grafikus vizualizáció sokkal erősebb, mint a számok, inkább bemutatjuk az egymásra helyezett előrejelzés/megfigyelés egyezést Ázsia több városára vonatkozóan. A felül lévő négyzetek az empirikus megfigyeléseket, a lenti pedig az előre megjósolt értékeket jelzik.

Az alábbi grafikonok ellenőrzésével meglehetősen kiábrándító eredményeket tapasztalhatunk Kantonban, Csengtuban és Dél-Koreában... olyan mértékben, hogy az Ázsiában használatos modellt szinte kizárhatják a nyilvános használatból. Erről fogunk írni a levegőminőség előrejelzéséről szóló sorozat második bejegyzésében.


--

Előrejelzés:


--

Néhány érdekes link az előrejelzés pontosságáról érdeklődők számára:

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius