Prognoza kvaliteta zraka - Koliko tačno može biti?
Air Quality Forecasting - How accurate can it be?

Posted on March 23rd 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-03-23/air-quality-forecasting-how-accurate-can-it-be/bs/

STRONG LAPSE CONDITION (LOOPING)

WEAK LAPSE CONDITION (CONING)

INVERSION CONDITION (FANNING)

Examples of Atmospheric Stability (attribution)

U predviđanju vremena, modeli prognoze se koriste za predviđanje budućih stanja atmosfere, na osnovu toga kako se klimatski sistem razvija tokom vremena od početnog stanja.

Iako su modeli prognoze prilično složeni (i zahtijevaju jake naučne i inženjerske sposobnosti), nauka o analizi tih modela prognoze i provjera njihove tačnosti , upoređivanjem stvarnih empirijskih zapažanja sa predviđenim vrijednostima, prilično je jednostavna.

Za oblast kvaliteta vazduha, baš kao i za vremensku prognozu, moguće je definisati modele koji se koriste za predviđanje budućeg skupa atmosferskog zagađenja. Zapravo postoji mnogo takvih modela , koji se često nazivaju modeliranjem atmosferske disperzije . I baš kao i vremenska prognoza, isti koncept analize tačnosti može se primijeniti na predviđanja atmosferskog zagađenja.

Ovaj članak je prvi u nizu o predviđanju kvalitete zraka.


--

Prognoza zagađenja zraka PM 2,5 već je dostupna na projektu Svjetskog indeksa kvaliteta zraka za Aziju , Evropu kao i cijeli svijet .

Ali podaci koji se koriste za punjenje modela prognoze uglavnom su zasnovani na satelitskom posmatranju (pogledajte ovaj članak ), a ne na očitanjima zemaljskih stanica.

Korištenje satelitskih podataka ima prednost što je u mogućnosti pokriti bilo koji dio svijeta, uključujući okeane, pod uvjetom da nema oblaka. Ali, s druge strane, satelitski podaci su takođe inherentno manje precizni i dostupni su samo dva puta dnevno, u poređenju sa 24 puta (svakog sata) za zemaljska posmatranja. Uzimajući u obzir dinamiku zagađenja vazduha u Aziji, samo dva očitavanja dnevno bi mogla uvesti značajnu pravu grešku prognoze u predviđanju, prema klasifikaciji Rosanne Cole [2] :

Uočena greška prognoze može sadržavati greške u podacima dvije vrste: (1) greške mjerenja u podacima koji se koriste za konstruiranje prognoze i (2) grešku mjerenja u ostvarenoj vrijednosti. Greške u podacima prve vrste će biti komponenta prave greške prognoze

Greške tipa 2 odnose se na model disperzije koji se koristi za prognozu. Budući da se za različite zemlje i kontinente koriste različiti modeli (ovo je trenutno slučaj sa projektom Svjetskog indeksa kvalitete zraka), analiza tačnosti treba da se uradi za svaki model. Dakle, za početak, ovaj članak će se fokusirati na model koji se koristi za azijski kontinent. U kasnijem postu, proširit ćemo analizu na više kontinenata.


--

Da se vratimo na početno pitanje o tačnosti prognoze, poslednja stavka koju treba uzeti u obzir u analizi koliko je unapred prognoza u kompjuteru. Što je manje unaprijed, to će model vjerovatno biti tačniji. Dakle, samo za početak, sljedeći grafikoni analize su zasnovani na prognozi "dan +1" (npr. prognoza za sljedeći dan, ili ako ste utorak, onda je prognoza za srijedu).

Postoji nekoliko načina predstavljanja tačnosti, a najočitiji je jednostavan broj koji predstavlja postotak prognoze koja odgovara stvarnom opažanju. Ali budući da vjerujemo da je grafička vizualizacija mnogo moćnija od brojeva, radije predstavljamo superponirano podudaranje prognoze/opažanja za nekoliko gradova u Aziji. Kvadrati na vrhu su empirijska zapažanja, a onaj na dnu predviđene vrijednosti.

Provjerom svih grafikona ispod, mogu se primijetiti prilično razočaravajući rezultati za Guangzhou, Chengdu i Južnu Koreju... do te mjere da bi model koji se koristi za Aziju mogao biti gotovo diskvalificiran za javnu upotrebu. To je nešto o čemu ćemo pisati u drugom postu ove serije o prognozi kvaliteta zraka.


--

Prognoza unaprijed:


--

Nekoliko zanimljivih linkova za one koji su zainteresovani da pročitaju o preciznosti prognoze:

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius