Прогноза квалитета ваздуха – колико тачно може бити?
Air Quality Forecasting - How accurate can it be?

Posted on March 23rd 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-03-23/air-quality-forecasting-how-accurate-can-it-be/sr/

STRONG LAPSE CONDITION (LOOPING)

WEAK LAPSE CONDITION (CONING)

INVERSION CONDITION (FANNING)

Examples of Atmospheric Stability (attribution)

У предвиђању времена, модели прогнозе се користе за предвиђање будућих стања атмосфере, на основу тога како се климатски систем развија током времена од почетног стања.

Иако су модели прогнозе прилично сложенизахтевају јаке научне и инжењерске способности), наука о анализи тих модела прогнозе и верификацији њихове тачности , упоређивањем стварних емпиријских запажања са предвиђеним вредностима, прилично је једноставна.

За домен квалитета ваздуха, баш као и за временску прогнозу, могуће је дефинисати моделе који се користе за предвиђање будућег скупа атмосферског загађења. У ствари, постоји много таквих модела , који се често називају моделирањем атмосферске дисперзије . И баш као и временска прогноза, исти концепт анализе тачности може се применити на предвиђања атмосферског загађења.

Овај чланак је први у низу о предвиђању квалитета ваздуха.


--

Прогноза загађења ваздуха ПМ 2,5 већ је доступна на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха за Азију , Европу као и цео свет .

Али подаци који се користе за пуњење модела прогнозе углавном су засновани на сателитском посматрању (погледајте овај чланак ), а не на очитањима земаљских станица.

Коришћење сателитских података има предност што је у могућности да покрије било који део света, укључујући океане, под условом да нема облака. Али, с друге стране, сателитски подаци су такође мање тачни и доступни су само два пута дневно, у поређењу са 24 пута (сваког сата) за земаљска посматрања. Узимајући у обзир динамику загађења ваздуха у Азији, само два очитавања дневно би могла да уведе значајну праву грешку прогнозе у предвиђању, према класификацији Росанне Цоле [2] :

Уочена грешка прогнозе може садржати грешке у подацима две врсте: (1) грешке мерења у подацима који се користе за конструисање прогнозе и (2) грешку мерења у оствареној вредности. Грешке у подацима прве врсте биће компонента праве грешке прогнозе

Грешке типа 2 односе се на модел дисперзије који се користи за прогнозу. Пошто се за различите земље и континенте користе различити модели (ово је тренутно случај за пројекат Светског индекса квалитета ваздуха), анализа тачности треба да се уради за сваки модел. Дакле, за почетак, овај чланак ће се фокусирати на модел који се користи за азијски континент. У каснијем посту, проширићемо анализу на више континената.


--

Да се вратимо на почетно питање о тачности прогнозе, последња ставка коју треба узети у обзир у анализи колико је унапред прогноза у рачунару. Што је мање унапред, то ће модел вероватно бити тачнији. Дакле, само за почетак, следећи графикони анализе су засновани на прогнози „дан +1“ (нпр. прогноза за следећи дан, или ако сте уторак, онда је прогноза за среду).

Постоји неколико начина за представљање тачности, а најочигледнији је једноставан број који представља проценат прогнозе која одговара стварном посматрању. Али пошто верујемо да је графичка визуелизација много моћнија од бројева, радије представљамо поклапање прогнозе/посматрања за неколико градова у Азији. Квадрати на врху су емпиријска запажања, а онај на дну предвиђене вредности.

Провером свих графикона испод, могу се приметити прилично разочаравајући резултати за Гуангџоу, Ченгду и Јужну Кореју... до те мере да би модел који се користи за Азију могао скоро да буде дисквалификован за јавну употребу. Ово је нешто о чему ћемо писати у другом посту ове серије о предвиђању квалитета ваздуха.


--

Прогноза унапред:


--

Неколико занимљивих линкова за оне који су заинтересовани да читају о прецизности прогнозе:

Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius