Πρόβλεψη ποιότητας αέρα - Πόσο ακριβής μπορεί να είναι;
Air Quality Forecasting - How accurate can it be?

Posted on March 23rd 2015
Μερίδιο: aqicn.org/faq/2015-03-23/air-quality-forecasting-how-accurate-can-it-be/el/

STRONG LAPSE CONDITION (LOOPING)

WEAK LAPSE CONDITION (CONING)

INVERSION CONDITION (FANNING)

Examples of Atmospheric Stability (attribution)

Στην πρόβλεψη του καιρού, τα μοντέλα πρόβλεψης χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη μελλοντικών καταστάσεων της ατμόσφαιρας, με βάση τον τρόπο με τον οποίο το κλιματικό σύστημα εξελίσσεται με το χρόνο από μια αρχική κατάσταση.

Ενώ τα μοντέλα πρόβλεψης είναι αρκετά περίπλοκα (και απαιτούν ισχυρές επιστημονικές και μηχανικές ικανότητες), η επιστήμη της ανάλυσης αυτών των μοντέλων πρόβλεψης και της επαλήθευσης της ακρίβειάς τους, συγκρίνοντας πραγματικές εμπειρικές παρατηρήσεις με προβλεπόμενες τιμές, είναι αρκετά απλή.

Για τον τομέα της ποιότητας του αέρα, όπως και για την πρόβλεψη καιρού, είναι δυνατό να οριστούν μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του μελλοντικού συνόλου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Υπάρχουν πραγματικά πολλά τέτοια μοντέλα , που συχνά αναφέρονται ως Μοντελοποίηση Ατμοσφαιρικής Διασποράς . Και ακριβώς όπως η πρόβλεψη καιρού, η ίδια έννοια της ανάλυσης ακρίβειας μπορεί να εφαρμοστεί στις προβλέψεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αυτό το άρθρο είναι το πρώτο μιας σειράς για την πρόβλεψη ποιότητας αέρα.


--

Η πρόβλεψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης PM 2.5 είναι ήδη διαθέσιμη στο έργο World Air Quality Index για την Ασία , την Ευρώπη καθώς και ολόκληρο τον κόσμο .

Ωστόσο, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των μοντέλων πρόβλεψης βασίζονται κυρίως σε δορυφορική παρατήρηση (δείτε αυτό το άρθρο ) και όχι σε αναγνώσεις επίγειων σταθμών.

Η χρήση δορυφορικών δεδομένων έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει σύννεφο. Αλλά, από την άλλη πλευρά, τα δορυφορικά δεδομένα είναι επίσης από τη φύση τους λιγότερο ακριβή και διαθέσιμα μόνο δύο φορές την ημέρα, σε σύγκριση με 24 φορές (κάθε ώρα) για επίγειες παρατηρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ασία, το να έχουμε μόνο δύο μετρήσεις την ημέρα θα μπορούσε να εισαγάγει ένα σημαντικό αληθινό λάθος πρόβλεψης στην πρόβλεψη, σύμφωνα με την ταξινόμηση της Rosanne Cole [2] :

Ένα παρατηρούμενο σφάλμα πρόβλεψης μπορεί να περιέχει σφάλματα δεδομένων δύο ειδών: (1) σφάλματα μέτρησης στα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της πρόβλεψης και (2) σφάλμα μέτρησης στην πραγματοποιηθείσα τιμή. Τα σφάλματα δεδομένων του πρώτου είδους θα αποτελούν στοιχείο του αληθινού σφάλματος πρόβλεψης

Τα σφάλματα τύπου 2 σχετίζονται με το μοντέλο διασποράς που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται διαφορετικά μοντέλα για τις διάφορες χώρες και ηπείρους (αυτό ισχύει επί του παρόντος για το έργο World Air Quality Index), η ανάλυση ακρίβειας πρέπει να γίνει για καθένα από τα μοντέλα. Έτσι, για αρχή, αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στο μοντέλο που χρησιμοποιείται για την ασιατική ήπειρο. Σε επόμενη ανάρτηση, θα επεκτείνουμε την ανάλυση σε περισσότερες ηπείρους.


--

Επιστροφή στην αρχική ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια της πρόβλεψης, ένα τελευταίο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην ανάλυση σχετικά με το πόσο εκ των προτέρων είναι η πρόβλεψη στον υπολογιστή. Όσο λιγότερο εκ των προτέρων, τόσο πιο ακριβές είναι πιθανό να είναι το μοντέλο. Έτσι, για αρχή, τα ακόλουθα γραφήματα ανάλυσης βασίζονται στην πρόβλεψη "ημέρα +1" (π.χ. πρόβλεψη για την επόμενη μέρα ή εάν είστε Τρίτη, τότε η πρόβλεψη είναι για την Τετάρτη).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αναπαράστασης της ακρίβειας, ο πιο προφανής είναι ένας απλός αριθμός που αντιπροσωπεύει το ποσοστό της πρόβλεψης που ταιριάζει με την πραγματική παρατήρηση. Αλλά επειδή πιστεύουμε ότι η γραφική απεικόνιση είναι πολύ πιο ισχυρή από τους αριθμούς, προτιμούμε να παρουσιάζουμε την αντιστοίχιση πρόβλεψης/παρατήρησης που υπερτίθεται για αρκετές πόλεις στην Ασία. Τα τετράγωνα στην κορυφή είναι οι εμπειρικές παρατηρήσεις και το κάτω οι προβλεπόμενες τιμές.

Ελέγχοντας όλα τα παρακάτω γραφήματα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει αρκετά απογοητευτικά αποτελέσματα για το Guangzhou, το Chengdu και τη Νότια Κορέα... σε βαθμό που το μοντέλο που χρησιμοποιείται για την Ασία θα μπορούσε σχεδόν να αποκλειστεί για δημόσια χρήση. Αυτό είναι κάτι που θα γράψουμε στη δεύτερη ανάρτηση αυτής της σειράς για την Πρόβλεψη Ποιότητας Αέρα.


--

Πρόγνωση πρόγνωσης:


--

Μερικοί ενδιαφέροντες σύνδεσμοι για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν σχετικά με την ακρίβεια των προβλέψεων:

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις συμμετοχές σε συχνές ερωτήσεις
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Σχετικά με τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και της ρύπανσης:

    Σχετικά με τα επίπεδα ποιότητας αέρα

    -Τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα (AQI).Επίπεδα ανησυχίας για την υγεία
    0 - 50ΚαλόςΗ ποιότητα του αέρα θεωρείται ικανοποιητική και η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο
    51 -100ΜέτριοςΗ ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, για ορισμένους ρύπους μπορεί να υπάρχει μέτρια ανησυχία για την υγεία για ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
    101-150Ανθυγιεινό για ευαίσθητες ομάδεςΤα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί.
    151-200ΑνθυγιεινόςΟ καθένας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην υγεία. τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
    201-300Πολύ ΑνθυγιεινόΠροειδοποιήσεις για την υγεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.
    300+ΕπικίνδυνοςΠροειδοποίηση για την υγεία: Όλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

    Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση, ανατρέξτε στο θέμα της wikipedia για την ποιότητα του αέρα ή στον οδηγό airnow για την ποιότητα του αέρα και την υγεία σας .

    Για πολύ χρήσιμες συμβουλές υγείας του γιατρού του Πεκίνου Richard Saint Cyr MD, ανατρέξτε στο ιστολόγιο www.myhealthbeijing.com .


    Ειδοποίηση χρήσης: Όλα τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή. Το έργο Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αερίου έχει ασκήσει όλες τις εύλογες δεξιότητες και φροντίδα κατά την κατάρτιση του περιεχομένου αυτών των πληροφοριών και σε καμία περίπτωση το Ομάδα Παγκόσμιας Ποιότητας Αέριας Ποιότητας ή οι αντιπρόσωποί της είναι υπεύθυνοι για συμβόλαιο, αδικοπραξία ή άλλως για τυχόν απώλειες, τραυματισμούς ή ζημίες που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από την παροχή αυτών των δεδομένων.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius