Prognoza calității aerului - Cât de precisă poate fi?
Air Quality Forecasting - How accurate can it be?

Posted on March 23rd 2015
Acțiune: aqicn.org/faq/2015-03-23/air-quality-forecasting-how-accurate-can-it-be/ro/

STRONG LAPSE CONDITION (LOOPING)

WEAK LAPSE CONDITION (CONING)

INVERSION CONDITION (FANNING)

Examples of Atmospheric Stability (attribution)

În predicția vremii, modelele de prognoză sunt folosite pentru a prezice stările viitoare ale atmosferei, pe baza modului în care sistemul climatic evoluează în timp de la o stare inițială.

În timp ce modelele de prognoză sunt destul de complexe (și necesită capacități științifice și de inginerie puternice), știința analizării acelor modele de prognoză și a verificării acurateței lor, prin compararea observațiilor empirice reale cu valorile prezise, este destul de simplă.

Pentru domeniul Calității Aerului, la fel ca și pentru predicția vremii, este posibil să se definească modele utilizate pentru a prezice setul viitor de poluare atmosferică. Există, de fapt , o mulțime de astfel de modele , adesea denumite modelare prin dispersie atmosferică . Și la fel ca și predicția vremii, același concept de analiză de acuratețe poate fi aplicat și predicțiilor poluării atmosferice.

Acest articol este primul dintr-o serie despre prognoza calității aerului.


--

Prognoza poluării aerului cu PM 2,5 este deja disponibilă în cadrul proiectului World Air Quality Index pentru Asia , Europa , precum și pentru întreaga lume .

Dar datele folosite pentru a alimenta modelele de prognoză se bazează în mare parte pe observația prin satelit (vezi acest articol ) și nu pe citirile stațiilor terestre.

Utilizarea datelor satelitare are avantajul de a putea acoperi orice parte a globului, inclusiv oceanele, cu condiția să nu existe nor. Dar, pe de altă parte, datele satelitare sunt, de asemenea, în mod inerent mai puțin precise și sunt disponibile doar de două ori pe zi, comparativ cu 24 de ori (în fiecare oră) pentru observațiile terestre. Având în vedere dinamica poluării aerului în Asia, a avea doar două citiri pe zi ar putea introduce o eroare semnificativă de prognoză reală în predicție, urmând clasificarea lui Rosanne Cole [2] :

O eroare de prognoză observată poate conține erori de date de două feluri: (1) erori de măsurare în datele utilizate pentru a construi prognoza și (2) eroare de măsurare în valoarea realizată. Erorile de date de primul fel vor fi o componentă a erorii adevărate de prognoză

Erorile de tip 2 sunt legate de modelul de dispersie utilizat pentru prognoză. Deoarece sunt utilizate diferite modele pentru diferite țări și continente (acest lucru este în prezent cazul pentru proiectul World Air Quality Index), analiza acurateței trebuie făcută pentru fiecare dintre modele. Deci, pentru început, acest articol se va concentra pe modelul folosit pentru continentul asiatic . În postarea ulterioară, vom extinde analiza la mai multe continente.


--

Înapoi la întrebarea inițială despre acuratețea prognozei, un ultim element care trebuie luat în considerare în analiză în ceea ce privește cu cât timp înainte prognoza în computer. Cu cât este mai puțin în avans, cu atât modelul este probabil să fie mai precis. Deci, pentru început, următoarele grafice de analiză se bazează pe prognoza „ziua +1” (de exemplu, prognoza pentru ziua următoare sau dacă sunteți marți, atunci prognoza este pentru miercuri).

Există mai multe moduri de a reprezenta acuratețea, cea mai evidentă fiind un număr simplu reprezentând procentul de prognoză care se potrivește cu observația reală. Dar pentru că credem că vizualizarea grafică este mult mai puternică decât numerele, preferăm să prezentăm potrivirea prognoză/observare suprapusă pentru mai multe orașe din Asia. Patratele de sus sunt observatiile empirice iar cel de jos valorile anticipate.

Verificând toate graficele de mai jos, se pot observa rezultate destul de dezamăgitoare pentru Guangzhou, Chengdu și Coreea de Sud... în măsura în care modelul utilizat pentru Asia ar putea fi aproape descalificat pentru uz public. Acesta este un lucru pe care îl vom scrie în a doua postare a acestei serii despre Prognoza calității aerului.


--

Avansul prognozat:


--

Câteva link-uri interesante pentru cei interesați să citească despre acuratețea prognozei:

Faceți clic aici pentru a vedea toate intrările de întrebări frecvente
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Despre măsurarea calității aerului și a poluării:

    Despre nivelurile de calitate a aerului

    -Valorile indicelui de calitate a aerului (AQI).Niveluri de îngrijorare pentru sănătate
    0 - 50BunCalitatea aerului este considerată satisfăcătoare, iar poluarea aerului prezintă un risc mic sau deloc
    51 -100ModeratCalitatea aerului este acceptabilă; cu toate acestea, pentru anumiți poluanți poate exista o îngrijorare moderată de sănătate pentru un număr foarte mic de persoane care sunt neobișnuit de sensibile la poluarea aerului.
    101-150Nesănătos pentru grupurile sensibileMembrii grupurilor sensibile pot avea efecte asupra sănătății. Este puțin probabil ca publicul larg să fie afectat.
    151-200NesănătosToată lumea poate începe să experimenteze efectele asupra sănătății; membrii grupurilor sensibile pot avea efecte mai grave asupra sănătății
    201-300Foarte NesănătoasăAvertismente de sănătate privind situațiile de urgență. Întreaga populație este mai probabil să fie afectată.
    300+RiscantAlertă de sănătate: toată lumea poate avea efecte mai grave asupra sănătății

    Pentru a afla mai multe despre calitatea aerului și poluare, consultați subiectul wikipedia pentru calitatea aerului sau ghidul airnow despre calitatea aerului și sănătatea dvs.

    Pentru sfaturi foarte utile de sănătate ale medicului doctor Richard Saint Cyr din Beijing, consultați blogul www.myhealthbeijing.com .


    Notificare privind utilizarea: Toate datele privind calitatea aerului sunt nevalide la momentul publicării și, datorită asigurării calității, aceste date pot fi modificate, fără notificare, în orice moment. Proiectul Index al calității aerului mondial a exercitat toate competențele și îngrijirea rezonabilă în compilarea conținutului acestor informații și în nici un caz Echipa de proiect pentru indexul calității aerului sau agenții săi sunt răspunzători în contract, delictuală sau în alt mod pentru orice pierdere, vătămare sau daună care rezultă direct sau indirect din furnizarea acestor date.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius