Експеримент са сензором квалитета ваздуха СДС011
Очитавања квалитета ваздуха у реалном времену из СДС011

Објави: aqicn.org/sensor/sds011/sr/

За комплетну листу свих тестова сензора квалитета ваздуха на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха, погледајте нашу страницу са прегледом сензора .


СДС 011 сензор

Сензор СДС 011 је сасвим новији сензор квалитета ваздуха који је развио Нова Фитнесс , спин-офф са универзитета Јинан (у Шандонгу).

Са својом величином, вероватно је један од најбољих сензора у смислу тачности: док се други сензори фокусирају на смањење величине сензора, СДС 011 се одлучио за компромис величине који му омогућава да користи већи вентилатор. И што је већи вентилатор, то је бољи квалитет.

Спецификације

Spec sheet: SDS011-datasheet-v1.3

Ово је спецификација за СДС011. Не треба све те вредности сматрати здраво за готово, јер често постоји велика разлика између онога што се каже да је могуће и онога што је стварно могуће (и зато постављамо све наше експерименте).

 • Излаз: ПМ2.5, ПМ10
 • Опсег мерења: 0.0-999.9μг/м3
 • Улазни напон: 5В
 • Максимална струја: 100мА
 • Струја мировања: 2мА
 • Време одговора 1 секунда
 • Фреквенција излаза серијских података: 1 пут/секунда
 • Резолуција пречника честица: ≤0.3μм
 • Релативна грешка: 10%
 • Температурни опсег:-20~50°Ц
 • Физичка величина: 71 мм * 70 мм * 23 мм

Имајте на уму да је радни опсег влажности СДС011 0-70%. Ово је тако добро, пошто је влажност изнад 70%, очитавања постају неостварљива.

Поглед изнутра на сензор

Паметан инжењеринг у СД011 је да користи ПЦБ као једну страну кућишта (што омогућава смањење трошкова саставнице). Диода је монтирана на страни ПЦБ-а (ово је обавезно јер треба избегавати било какав шум између доида и ЛНА). Ласер је монтиран на пластичну кутију и повезан са ПЦБ-ом преко летеће жице.

Највећи проблем овог дизајна је што је цео сензор изнутра веома прашњав, као што је приказано на слици испод након што је радио 24/7 више од 6 месеци. Ово заправо и није тако лоше јер се прашина није накупила на диоди, нити на фронтенду ласера. Што се тиче вентилатора, накупљање прашине је „нормално понашање“ које се такође може видети на дилосу.

Последње, што се тиче ПЦБ-а, да ли је прилично једноставно. Главни ЦПУ је 8-битни процесор (изгребан да би се спречио обрнути инжењеринг!). Испод оклопа се налази нискошумно појачало (директно монтирано на супротној страни диоде).

Подешавање експеримента

Постоје два СДС011 смештена. СДС011и #1 је сензор који се користи на отвореном неколико месеци. СДС011 #2 је потпуно нови сензор (од септембра 2016).

Подаци у реалном времену

Current BAM readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).
First SDS011i #1 (old) readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • PM10 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).
Second SDS011i #2 (new) readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • PM10 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).

Поређење са званичним очитањима БАМ-а

PM2.5 based Air quality data:
PM10 based Air quality data:


- -

For the list of all air quality sensors, check the Sensor Overview page

Read or publish comments (they rely on Disqus)

О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

О нивоима квалитета ваздуха

- Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
0 - 50 Добро Квалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
51 -100 Умерено Квалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
101-150 Нездраво за осетљиве групе Чланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
151-200 Нездрави Свако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
201-300 Веома нездравим Здравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
300+ Опасно Здравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.Settings


Language Settings:


Temperature unit:
Celcius