Το πείραμα του αισθητήρα ποιότητας αέρα SDS011
Ενδείξεις ποιότητας αέρα σε πραγματικό χρόνο από το SDS011

Μερίδιο: aqicn.org/sensor/sds011/el/

Για μια πλήρη λίστα όλων των δοκιμών αισθητήρων ποιότητας αέρα στο έργο World Air Quality Index, ελέγξτε τη σελίδα επισκόπησης αισθητήρων .


Ο αισθητήρας SDS 011

Ο αισθητήρας SDS 011 είναι ένας πολύ πρόσφατος αισθητήρας ποιότητας αέρα που αναπτύχθηκε από τη Nova Fitness , ένα spin-off από το πανεπιστήμιο του Jinan (στο Shandong).

Με το μέγεθός του, είναι ίσως ένας από τους καλύτερους αισθητήρες όσον αφορά την ακρίβεια: Ενώ άλλοι αισθητήρες τείνουν να εστιάζουν στη συρρίκνωση του μεγέθους του αισθητήρα, το SDS 011 έχει επιλέξει μια αντιστάθμιση μεγέθους που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί μεγαλύτερο ανεμιστήρα. Και όσο μεγαλύτερος είναι ο ανεμιστήρας, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα.

Προδιαγραφές

Spec sheet: SDS011-datasheet-v1.3

Αυτή είναι η προδιαγραφή για το SDS011. Δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί όλες αυτές τις τιμές δεδομένες, καθώς υπάρχει πολύ συχνά μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται ότι είναι δυνατό και αυτού που είναι πραγματικά δυνατό (και αυτός είναι ο λόγος που ρυθμίζουμε όλα τα πειράματά μας).

 • Έξοδος: PM2,5, PM10
 • Εύρος μέτρησης: 0,0-999,9μg/m3
 • Τάση εισόδου: 5V
 • Μέγιστο ρεύμα: 100mA
 • Ρεύμα ύπνου: 2 mA
 • Χρόνος απόκρισης 1 δευτερόλεπτο
 • Συχνότητα εξόδου σειριακών δεδομένων: 1 φορά/δευτερόλεπτο
 • Διάμετρος σωματιδίων Ανάλυση: ≤0,3μm
 • Σχετικό σφάλμα: 10%
 • Εύρος θερμοκρασίας:-20~50°C
 • Φυσικό μέγεθος: 71mm*70mm*23mm

Σημειώστε ότι το εύρος εργασίας υγρασίας SDS011 είναι 0-70%. Αυτό είναι τόσο καλό, αφού πάνω από το 70% υγρασία, οι μετρήσεις γίνονται μη πραγματικές.

Κοιτάξτε μέσα στον αισθητήρα

Η έξυπνη μηχανική στο SD011 είναι η χρήση του PCB ως μία πλευρά του περιβλήματος (επιτρέποντας τη μείωση του κόστους BOM). Η δίοδος είναι τοποθετημένη στην πλευρά PCB (αυτό είναι υποχρεωτικό, καθώς θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε θόρυβος μεταξύ του doide και του LNA). Το λέιζερ τοποθετήθηκε στο πλαστικό κουτί και συνδέθηκε με το PCB μέσω ιπτάμενου σύρματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτού του σχεδιασμού είναι ότι ολόκληρος ο εσωτερικός αισθητήρας σκονίζεται πολύ, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα μετά από λειτουργία 24/7 για περισσότερους από 6 μήνες. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο κακό, καθώς η σκόνη δεν συσσωρεύτηκε στη δίοδο, ούτε στην πρόσοψη του λέιζερ. Όσον αφορά τον ανεμιστήρα, η συσσώρευση σκόνης είναι μια "φυσιολογική συμπεριφορά" που παρατηρείται και στα dylos.

Τέλος, όσον αφορά το PCB, είναι αρκετά απλό. Η κύρια CPU είναι ένας επεξεργαστής 8 bit (γρατσουνισμένος για να αποτρέψει την αναστροφή της μηχανικής!). Κάτω από τη θωράκιση μπορεί κανείς να βρει τον Ενισχυτή χαμηλού θορύβου (απευθείας τοποθετημένος στην αντίθετη πλευρά της διόδου).

Ρύθμιση πειράματος

Υπάρχουν δύο SDS011 που εντοπίζονται. Το SDS011i #1 είναι ένας αισθητήρας που χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους εδώ και αρκετούς μήνες. Ο SDS011 #2 είναι ένας ολοκαίνουργιος αισθητήρας (από Σεπτ. 2016).

Δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Current BAM readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).
First SDS011i #1 (old) readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • PM10 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).
Second SDS011i #2 (new) readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • PM10 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).

Σύγκριση με τις επίσημες ενδείξεις BAM

PM2.5 based Air quality data:
PM10 based Air quality data:


- -

For the list of all air quality sensors, check the Sensor Overview page

Read or publish comments (they rely on Disqus)

Σχετικά με τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και της ρύπανσης:

Σχετικά με τα επίπεδα ποιότητας αέρα

- Τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα (AQI).Επίπεδα ανησυχίας για την υγεία
0 - 50 Καλός Η ποιότητα του αέρα θεωρείται ικανοποιητική και η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο
51 -100 Μέτριος Η ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, για ορισμένους ρύπους μπορεί να υπάρχει μέτρια ανησυχία για την υγεία για ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
101-150 Ανθυγιεινό για ευαίσθητες ομάδες Τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί.
151-200 Ανθυγιεινός Ο καθένας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην υγεία. τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
201-300 Πολύ Ανθυγιεινό Προειδοποιήσεις για την υγεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.
300+ Επικίνδυνος Προειδοποίηση για την υγεία: Όλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση, ανατρέξτε στο θέμα της wikipedia για την ποιότητα του αέρα ή στον οδηγό airnow για την ποιότητα του αέρα και την υγεία σας .

Για πολύ χρήσιμες συμβουλές υγείας του γιατρού του Πεκίνου Richard Saint Cyr MD, ανατρέξτε στο ιστολόγιο www.myhealthbeijing.com .


Ειδοποίηση χρήσης: Όλα τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή. Το έργο Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αερίου έχει ασκήσει όλες τις εύλογες δεξιότητες και φροντίδα κατά την κατάρτιση του περιεχομένου αυτών των πληροφοριών και σε καμία περίπτωση το Ομάδα Παγκόσμιας Ποιότητας Αέριας Ποιότητας ή οι αντιπρόσωποί της είναι υπεύθυνοι για συμβόλαιο, αδικοπραξία ή άλλως για τυχόν απώλειες, τραυματισμούς ή ζημίες που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από την παροχή αυτών των δεδομένων.Settings


Language Settings:


Temperature unit:
Celcius