Експериментът със сензор за качество на въздуха SDS011
Отчитания за качеството на въздуха в реално време от SDS011

Дял: aqicn.org/sensor/sds011/bg/

За пълен списък на всички тестове на сензори за качество на въздуха в проекта за Световен индекс на качеството на въздуха, проверете нашата страница за преглед на сензорите .


Сензорът SDS 011

Сензорът SDS 011 е съвсем скорошен сензор за качество на въздуха, разработен от Nova Fitness , отделен от университета в Джинан (в Шандонг).

Със своя размер, той вероятно е един от най-добрите сензори по отношение на точността: Докато други сензори са склонни да се фокусират върху намаляването на размера на сензора, SDS 011 е избрал компромис с размера, позволявайки му да използва по-голям вентилатор. И колкото по-голям е вентилаторът, толкова по-добро е качеството.

Спецификации

Spec sheet: SDS011-datasheet-v1.3

Това е спецификацията за SDS011. Човек не трябва да приема всички тези стойности за даденост, тъй като доста често има голяма разлика между това, което се казва, че е възможно, и това, което действително е възможно (и това е причината, поради която ние поставяме всички наши експерименти).

 • Изход: PM2.5, PM10
 • Обхват на измерване: 0.0-999.9μg/m3
 • Входно напрежение: 5V
 • Максимален ток: 100mA
 • Ток на заспиване: 2mA
 • Време за реакция 1 секунда
 • Честота на извеждане на серийни данни: 1 път/секунда
 • Резолюция на диаметъра на частиците: ≤0.3μm
 • Относителна грешка: 10%
 • Температурен диапазон: -20~50°C
 • Физически размер: 71mm*70mm*23mm

Обърнете внимание, че работният диапазон на влажност на SDS011 е 0-70%. Това е толкова добре, тъй като при влажност над 70% показанията стават нереални.

Погледнете сензора отвътре

Умното инженерство в SD011 е да се използва печатната платка като едната страна на корпуса (което позволява да се намалят разходите за BOM). Диодът е монтиран от страната на печатната платка (това е задължително, тъй като всеки шум между доида и LNA трябва да се избягва). Лазерът е монтиран върху пластмасовата кутия и е свързан към печатната платка чрез летяща жица.

Най-големият проблем на този дизайн е, че целият сензор вътре става много прашен, както е показано на снимката по-долу, след като работи 24/7 повече от 6 месеца. Това всъщност не е толкова лошо, тъй като прахът не се е натрупал върху диода, нито върху предната част на лазера. Що се отнася до вентилатора, натрупването на прах е „нормално поведение“, което се наблюдава и при дилосите.

Последно, що се отнася до печатната платка, тя е доста проста. Основният процесор е 8-битов процесор (надраскан, за да се предотврати обратно проектиране!). Под екранировката може да се намери нискошумният усилвател (директно монтиран от противоположната страна на диода).

Настройка на експеримента

Има два SDS011, разположени съвместно. SDS011i #1 е сензор, който е бил използван на открито в продължение на няколко месеца. SDS011 #2 е чисто нов сензор (от септември 2016 г.).

Данни в реално време

Current BAM readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).
First SDS011i #1 (old) readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • PM10 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).
Second SDS011i #2 (new) readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • PM10 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).

Сравнение с официалните показания на BAM

PM2.5 based Air quality data:
PM10 based Air quality data:


- -

For the list of all air quality sensors, check the Sensor Overview page

Read or publish comments (they rely on Disqus)

Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

Относно нивата на качеството на въздуха

- Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
0 - 50 добре Качеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
51 -100 умерен Качеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
101-150 Нездравословна за чувствителни групи Членовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
151-200 нездравословен Всеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
201-300 Много Нездравословното Здравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
300+ опасен Сигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.Settings


Language Settings:


Temperature unit:
Celcius