Az SDS011 levegőminőség-érzékelő kísérlet
Valós idejű levegőminőségi adatok az SDS011-ről

Ossza meg: aqicn.org/sensor/sds011/hu/

A World Air Quality Index projekt összes levegőminőség-érzékelő tesztjének teljes listájáért tekintse meg az érzékelőket áttekintő oldalunkat .


Az SDS 011 érzékelő

Az SDS 011 érzékelő egy egészen új levegőminőség-érzékelő, amelyet a Nova Fitness fejlesztett ki, a Jinan (shandongi) egyetem mellékterméke.

Méreténél fogva valószínűleg az egyik legjobb érzékelő a pontosság szempontjából: Míg más érzékelők általában az érzékelő méretének csökkentésére összpontosítanak, az SDS 011 a méret kompromisszumot választotta, amely lehetővé teszi nagyobb ventilátor használatát. És minél nagyobb a ventilátor, annál jobb a minőség.

Műszaki adatok

Spec sheet: SDS011-datasheet-v1.3

Ez az SDS011 specifikációja. Nem szabad természetesnek tekinteni ezeket az értékeket, mivel gyakran nagy különbségek vannak a lehetségesnek mondott és a ténylegesen lehetséges között (és ezért készítjük el az összes kísérletünket).

 • Kimenet: PM2.5, PM10
 • Mérési tartomány: 0,0-999,9μg/m3
 • Bemeneti feszültség: 5V
 • Maximális áramerősség: 100mA
 • Alvó áram: 2mA
 • Válaszidő 1 másodperc
 • Soros adatkimeneti frekvencia: 1 alkalom/másodperc
 • Részecskeátmérő Felbontás: ≤0,3μm
 • Relatív hiba: 10%
 • Hőmérséklet tartomány: -20 ~ 50°C
 • Fizikai méret: 71mm*70mm*23mm

Vegye figyelembe, hogy az SDS011 páratartalom működési tartománya 0-70%. Ez nagyon jó, hiszen 70% páratartalom felett a leolvasások valószerűtlenné válnak.

Belülről nézd meg az érzékelőt

Az SD011 okos tervezése az, hogy a PCB-t a burkolat egyik oldalaként használják (lehetővé téve a darabjegyzék költségeinek csökkentését). A dióda a PCB oldalára van szerelve (ez kötelező, mivel kerülni kell a zajt a doide és az LNA között). A lézer a műanyag dobozra van felszerelve, és repülő vezetéken keresztül csatlakozik a PCB-hez.

Ennek a kialakításnak a legnagyobb problémája az, hogy az egész belső érzékelő nagyon porosodik, ahogy az alábbi képen is látható több mint 6 hónapos 24 órás üzemelés után. Ez igazából nem is olyan rossz, hiszen a por nem gyűlt össze a diódán, sem a lézer frontendén. Ami a ventilátort illeti, a por felhalmozódása "normális viselkedés" a dylosokon is.

Végül, ami a PCB-t illeti, elég egyszerű. A fő CPU egy 8 bites processzor (karcos, hogy ne lehessen visszafordítani!). Az árnyékolás alatt található a Low Noise Amplifier (közvetlenül a dióda másik oldalára szerelve).

Kísérlet beállítása

Két SDS011 van elhelyezve. Az SDS011i #1 egy olyan érzékelő, amelyet több hónapja kültéren használnak. Az SDS011 #2 egy vadonatúj érzékelő (2016. szeptembertől).

Valós idejű adatok

Current BAM readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).
First SDS011i #1 (old) readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • PM10 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).
Second SDS011i #2 (new) readings are:
 • PM2.5 mass in mg/m3 -,
 • PM10 mass in mg/m3 -,
 • updated on - - (China time).

Összehasonlítás a hivatalos BAM-leolvasásokkal

PM2.5 based Air quality data:
PM10 based Air quality data:


- -

For the list of all air quality sensors, check the Sensor Overview page

Read or publish comments (they rely on Disqus)

A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

A levegőminőségi szintekről

- Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
0 - 50 A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
51 -100 Mérsékelt A levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
101-150 Egészségtelen az érzékeny csoportok számára Az érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
151-200 Egészségtelen A teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
201-300 Nagyon egészségtelen Egészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
300+ Veszélyes Egészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.Settings


Language Settings:


Temperature unit:
Celcius