АКИ озона: Коришћење концентрација у милиграмима или ппб?
Ozone AQI: Using concentrations in milligrams or ppb?

Posted on September 6th 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-09-06/ozone-aqi-using-concentrations-in-milligrams-or-ppb/sr/

Амбијентални озон , који се назива О3 и назива се и приземни или тропосферски озон, утиче на све на Земљи без обзира на земљу, као што је приказано на слици десно [1] .

Afternoon ground level Ozone concentration in July 2011

(Attribution: WMO GAW research on reactive gases )

За разлику од честица (ПМ 2.5 ), приземни озон се не емитује директно. Уместо тога, производи се низом хемијских реакција које се дешавају у присуству азотних оксида, испарљивих органских једињења, сунчеве светлости и високих температура, као што је приказано на следећем визуелном приказу:

Квантификација утицаја овог приземног озона на здравље се врши преко стандарда Индекса квалитета ваздуха који свака земља дефинише. Занимљиво је да половина света користи стандард заснован на мерењу у милиграмима, док остатак користи мерење засновано на ппб. Али да ли је ово заиста проблем? То је оно што ћемо погледати у овом чланку.


--

Амерички ЕПА стандард за озон је заснован на ппм, док је европски стандард заснован на милиграмима.

Дакле, природно смо своје питање усмерили на Енвироннемент СА , једног од водећих европских произвођача опреме за заштиту животне средине, који развија сопствени О342М анализатор озона (погледајте слику десно).

О342М је и сертификован од стране УС ЕПА и ЕУ (погледајте спецификацију ), стога може да обезбеди мерење и у ппм и у милиграмима. Наше питање за Енвироннемент СА је било „ Како ваш анализатор озона подржава и ппм и милиграме? Постоји ли разлика у хардверу за мерење? Ако не, постоји ли неки стандард за конверзију? '.

Принципи мерења озона

Мерење озона се заснива на универзално познатом принципу УВ апсорпције [2] , који се састоји у мерењу УВ апсорпције молекула озона. Концентрација озона се одређује разликом између УВ апсорпције узорка гаса и узорка без озона након филтрације извршене каталитичким конвертором.

У овом систему, концентрација озона се мери као количина светлосне енергије по запремини ваздуха, од које се одузима концентрација у ппбв. Доња граница детекције за овај систем је 0,4 ппб (што одговара АКИ од 0,3, на основу УС ЕПА стандарда за 8-часовни озон). Овај систем не мери масу као такву, али постоји стандардни начин претварања из ппмв у мг/м 3 .

Претварање концентрација атмосферских загађивача: из ппмв у мг/м 3

Прво, ппм (делови на милион [3] ) и ппб (делови на милијарду) су дефинисани као `1 ппм = 1/10 6 = 10 -6 ` и `1 ппб = 1/10 9 = 10 -9 `. Дакле, `1 ппм = 1000 ппб or 1 ппб = 10 -3 ппм`.

Фактор конверзије зависи од температуре на којој желите конверзију (обично 25 степени Целзијуса у САД), као и од притиска околине. При притиску околине од 1 атмосфере, општа једначина је:

$$c = { ppmv \times 12.187 \times MW \over 273.15 + t } $$
where:
  • c = concentration in mg/m3(i.e., milligrams of gaseous pollutant per cubic meter of ambient air)
  • MW = molecular weight of the gaseous pollutant
  • ppmv = parts per million by volume (i.e., volume of gaseous pollutant per million volumes of ambient air)
  • t = ambient temperature in degrees centigrade.
  • 12.187 = inverse of the Universal Gas Law constant[4]

Као пример, за гасовити загађивач О 3 (озон), за претварање 20 ppmv озона у `мг/м3 at 25 °Ц` и 1 atmosphere , користи се следећа формула:

$$ c(20 ppmv) = { 20 \times 12.187 \times 48 \over 273.15 + 25 } = {20 \times 1.97} = 39.4 mg/m^3$$
where: 48.00 = `MW(O3)` = molecular weight of Ozone O3.

Европски и амерички стандарди конверзије

Претпоставка о температури околине и атмосферском притиску је заправо стандардизована и сажета у следећој табели за САД, Европу или нормалне услове. За наше О342М анализаторе озона , овај коефицијент може да програмира корисник инструмента.

Gas Standard Conditions for Temperature and Pressure ( STP)
"STP US" Conditions at 25°C
(US EPA standard) [5]
1013 mbar and 298K
"STP European Union" Conditions at 20°C
(EU standard) [6]
1013 mbar and 293K
"Normal" Conditions at 0°C
1013 mbar and 273K
O3 - Ozone 1 ppb = `1,97` µg/m3 1 ppb = `2,00` µg/m3 1 ppb = `2,15` µg/m3
NO2 - Nitrogen Dioxyde 1 ppb = `1,88` µg/m3 1 ppb = `1,91` µg/m3 1 ppb = `2,05` µg/m3

Напомена: За оне који су заинтересовани да знају зашто се 20°Ц користи као стандардна референтна температура, можете погледати чланак Теда Доирона на тему „20 °Ц—Кратка историја стандардне референтне температуре за индустријска мерења димензија“.

Велико хвала Сержу из Енвироннемент СА на брзом и прецизном одговору о мониторима за озон. Имајте на уму да се исти концепт примењује и на друге гасове као што је азот диоксид (на пример коришћењем АС32М анализатора).


--

Да продужимо истрагу, следеће питање је какав би био утицај на израчунати индекс квалитета ваздуха ако би се уместо референтних користили стварна температура и притисак?

Утицај температуре околине

Последње питање је да се погледа утицај варијације температуре на индекс квалитета ваздуха.

На пример, претпоставимо да инструмент мери у просеку `120 мг/м3` озона током 1 сата, што одговара АКИ од 50 (средњи) према Европском заједничком индексу квалитета ваздуха ( ЦАКИ ).

На 20°Ц и 1 атм, „120 мг/м^3“ се претвара у 120/2,00, односно 60.0 ppmv . Претпоставимо да је ово стварно мерење са сензора за озон. Питање је онда, шта ако је температура околине достигла максимум од 42°Ц, као што се то понекад дешава током летњих топлотних таласа, која би онда била тачна маса? Формула конверзије је:



$$c = { ppmv \times 12.187 \times MW \over 273.15 + t } = 111.37 $$

Ово резултира разликом од `8,6 мг/м^3` измереног озона. Када се примењује ЦАКИ стандард, одговарајући АКИ је 46.4 (уместо 50 када се користи стандардни услов од 20°Ц). Ово је заправо прихватљива разлика.

Генерализована формула за подешавање у зависности од температуре околине је сажета на графикону са десне стране. Кс-оса је температура околине, а и-оса израчунати АКИ је стварна температура би се користила уместо референтне (20°Ц).

Утицај атмосферског притиска

Што се тиче атмосферског притиска, варијација је дефинисана Законом о идеалном гасу (` ПВ = нРТ` ).

Вредност 12.187 је заправо инверзна константа Универзалног закона о гасу R Дакле, да би се разумео утицај атмосферског притиска, може се користити следећа формула:

$$R = {{ P \times V } \over {n \times T}} = {{ P \times 22.4 } \over { 1 \times 273 }} = { P \over 12.1875 } $$

Другим речима, само треба поделити фактор конверзије са тренутном атмосфером. Под претпоставком да је притисак p изражен у милибарима ( 1 atm = 1013.25 mb ), генерализована формула претварања постаје:

$$c = { ppmv \times MW \times 1013.25 \times 12.1875 \over { p \times (273.15 + t)} } $$
where:
  • c = concentration in mg/m3(i.e., milligrams of gaseous pollutant per cubic meter of ambient air)
  • MW = molecular weight of the gaseous pollutant
  • ppmv = parts per million by volume (i.e., volume of gaseous pollutant per million volumes of ambient air)
  • t = ambient temperature in degrees centigrade.
  • p = ambient atmospheric pressure in millibars.

Закључци

Горња објашњења потврђују нашу почетну хипотезу да, иако се очитавања озона могу дати у различитим јединицама ( ppm и `мг/м^3`), то заправо није проблем јер постоји стандардни начин за претварање очитавања из `мг/м ^3 to ппм` и обрнуто. Штавише, утицај коришћења референтне СТП (Стандард Температуре & Прессуре) уместо стварне амбијенталне температуре и притиска је минималан, тј. само јединице индекса разлике за озон.



Credits: Ozone visual recreated using Icon pack by Icons8 and taken from American Chemical Society.

[1] This Ozone is not to be confused with the good ozone also called stratospheric ozone
[3] Parts per million also can be expressed as milligrams per liter (mg/L). This measurement is the mass of a chemical or contaminate per unit volume of water. Seeing ppm or mg/L on a lab report means the same thing. from University of Minnesota
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Gas_constant
Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius