Ózon AQI: A koncentrációkat milligrammban vagy ppb-ben használjuk?
Ozone AQI: Using concentrations in milligrams or ppb?

Posted on September 6th 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-09-06/ozone-aqi-using-concentrations-in-milligrams-or-ppb/hu/

A környezeti ózon , amelyet O 3- nak neveznek, és amelyet talajszinti vagy troposzférikus ózonnak is neveznek, országtól függetlenül mindenkire hatással van a Földön, amint azt a jobb oldali kép is mutatja [1] .

Afternoon ground level Ozone concentration in July 2011

(Attribution: WMO GAW research on reactive gases )

Ellentétben a részecskékkel (PM 2,5 ), a talajközeli ózon nem kerül kibocsátásra közvetlenül. Ehelyett egy sor kémiai reakció során keletkezik, amelyek nitrogén-oxidok, illékony szerves vegyületek, napfény és magas hőmérséklet jelenlétében mennek végbe, amint az a következő képen látható:

Ennek a talajszintű ózonnak az egészségre gyakorolt hatásának számszerűsítése az egyes országok által meghatározott levegőminőség-index szabványon keresztül történik. Az érdekes az, hogy a világ fele milligramm-mérésen alapuló szabványt használ, míg a többi ppb-alapú mérést használ. De ez tényleg probléma? Ezt fogjuk megvizsgálni ebben a cikkben.


--

Az ózonra vonatkozó US EPA szabvány ppm-en, míg az európai szabvány milligrammon alapul.

Így természetesen kérdésünkkel az Environnement SA- t, az egyik vezető európai környezetvédelmi berendezésgyártót céloztuk meg, aki saját O342M ózonelemzőt fejleszt (lásd a jobb oldali képet).

Az O342M mind az US EPA, mind az EU tanúsítvánnyal rendelkezik (lásd a specifikációt ), ezért ppm-ben és milligrammban is képes mérést adni. Kérdésünk az Environnement SA-hoz az volt: „ Hogyan támogatja az Ön ózonelemzője a ppm és a milligramm kibocsátást? Hardveres különbség van a mérésnél? Ha nem, van valami szabvány az átalakításra? '.

Ózonmérési alapelvek

Az ózonmérés az univerzálisan ismert UV-abszorpciós elven [2] alapul, amely az ózonmolekulák UV-elnyelésének méréséből áll. Az ózonkoncentrációt a gázminta és az ózon nélküli minta UV-abszorpciója közötti különbség határozza meg katalizátoros szűrés után.

Ebben a rendszerben az ózonkoncentrációt a levegő térfogatára jutó fényenergia mennyiségeként mérik, amelyből levonják a ppbv-ben kifejezett koncentrációt. Az alsó kimutathatósági határ ennél a rendszernél 0,4 ppb (amely 0,3-as AQI-nek felel meg, a US EPA 8 órás ózonszabványa alapján). Ez a rendszer önmagában nem méri a tömeget, de létezik egy szabványos módszer a ppmv-ről mg/m 3 -re való átszámításra.

A légköri szennyezőanyag-koncentrációk átalakítása: ppmv-ről mg/m 3 -re

Először is, a ppm (rész per millió [3] ) és a ppb (milliárd rész) a következőképpen van definiálva: "1 ppm = 1/10 6 = 10 -6 " és "1 ppb = 1/10 9 = 10 -9 ". Tehát "1 ppm = 1000 ppb or 1 ppb = 10-3 ppm".

Az átváltási tényező attól függ, hogy milyen hőmérsékleten kívánja átváltani (általában 25 Celsius-fok az Egyesült Államokban), valamint a környezeti nyomástól. 1 atmoszféra környezeti nyomáson az általános egyenlet a következő:

$$c = { ppmv \times 12.187 \times MW \over 273.15 + t } $$
where:
  • c = concentration in mg/m3(i.e., milligrams of gaseous pollutant per cubic meter of ambient air)
  • MW = molecular weight of the gaseous pollutant
  • ppmv = parts per million by volume (i.e., volume of gaseous pollutant per million volumes of ambient air)
  • t = ambient temperature in degrees centigrade.
  • 12.187 = inverse of the Universal Gas Law constant[4]

Példaként az O 3 (ózon) gáz-halmazállapotú szennyezőanyag esetében 20 ppmv ózon átalakítására "mg/m3 at 25 °C-on" és 1 atmosphere a következő képletet kell használni:

$$ c(20 ppmv) = { 20 \times 12.187 \times 48 \over 273.15 + 25 } = {20 \times 1.97} = 39.4 mg/m^3$$
where: 48.00 = `MW(O3)` = molecular weight of Ozone O3.

Európai és amerikai átváltási szabványok

A környezeti hőmérsékletre és légköri nyomásra vonatkozó feltételezés az alábbi táblázatban az Egyesült Államokra, Európára vagy normál körülményekre vonatkozóan szabványosított és summuzált. Az O342M ózonelemző készülékeinknél ezt az együtthatót a készülék kezelője a felhasználó által programozhatja.

Gas Standard Conditions for Temperature and Pressure ( STP)
"STP US" Conditions at 25°C
(US EPA standard) [5]
1013 mbar and 298K
"STP European Union" Conditions at 20°C
(EU standard) [6]
1013 mbar and 293K
"Normal" Conditions at 0°C
1013 mbar and 273K
O3 - Ozone 1 ppb = `1,97` µg/m3 1 ppb = `2,00` µg/m3 1 ppb = `2,15` µg/m3
NO2 - Nitrogen Dioxyde 1 ppb = `1,88` µg/m3 1 ppb = `1,91` µg/m3 1 ppb = `2,05` µg/m3

Megjegyzés: Azok számára, akik szeretnék tudni, hogy miért 20 °C-ot használnak standard referencia-hőmérsékletként, megtekinthetik Ted Doiron „20 °C – Az ipari méretmérések szabványos referenciahőmérsékletének rövid története” című cikkét .

Köszönet Serge-nek az Environnement SA- tól az Ozone monitorokkal kapcsolatos gyors és pontos válaszért. Vegye figyelembe, hogy ugyanez a koncepció más gázokra is vonatkozik, mint például a nitrogén-dioxidra (például az AS32M analizátor használatával).


--

Hogy egy kicsit tovább toljam a vizsgálatot, a következő kérdés, hogy milyen hatással lenne a számított levegőminőségi indexre, ha a referencia helyett a tényleges hőmérsékletet és nyomást használnák?

A környezeti hőmérséklet hatása

Az utolsó kérdés az, hogy megvizsgáljuk a hőmérséklet-ingadozás hatását a levegőminőségi indexre.

For instance, let assume that an instrument is measuring an average of `120 mg/m3` of Ozone over 1 hour, which corresponds to an AQI of 50 (Medium) according to the European Common Air Quality Index (CAQI).

20°C-on és 1 atm nyomáson a "120 mg/m^3" 120/2,00-ra, azaz 60.0 ppmv alakul át. Tehát tegyük fel, hogy ez az ózonérzékelő tényleges mérése. A kérdés az, hogy akkor mi lenne a helyes tömeg, ha a környezeti hőmérséklet 42°C-ra tetőzik, ahogy ez néha előfordul a nyári hőséghullámok idején? Az átváltási képlet a következő:



$$c = { ppmv \times 12.187 \times MW \over 273.15 + t } = 111.37 $$

Ez a mért ózon 8,6 mg/m^3 különbségét eredményezi. A CAQI-szabvány alkalmazásakor a megfelelő AQI 46.4 (a standard 20°C-os körülmények között 50 helyett). Ez tulajdonképpen elfogadható különbség.

A környezeti hőmérséklettől függő általános beállítási képlet a jobb oldali grafikonon látható. Az x tengely a környezeti hőmérséklet, az y tengely pedig a számított AQI a tényleges hőmérséklet lenne a referencia (20°C) helyett.

Légköri nyomás hatása

Ami a légköri nyomást illeti, a változást az ideális gáz törvénye (` PV = nRT `) határozza meg.

A 12.187 érték valójában az R egyetemes gáztörvény állandó inverze. Tehát a légköri nyomás hatásának megértéséhez a következő képlet használható:

$$R = {{ P \times V } \over {n \times T}} = {{ P \times 22.4 } \over { 1 \times 273 }} = { P \over 12.1875 } $$

Más szóval, csak el kell osztani az átváltási tényezőt az aktuális légkörrel. Feltéve, hogy a p nyomást millibarban fejezzük ki ( 1 atm = 1013.25 mb ), az általánosított átváltási képlet a következő:

$$c = { ppmv \times MW \times 1013.25 \times 12.1875 \over { p \times (273.15 + t)} } $$
where:
  • c = concentration in mg/m3(i.e., milligrams of gaseous pollutant per cubic meter of ambient air)
  • MW = molecular weight of the gaseous pollutant
  • ppmv = parts per million by volume (i.e., volume of gaseous pollutant per million volumes of ambient air)
  • t = ambient temperature in degrees centigrade.
  • p = ambient atmospheric pressure in millibars.

Következtetések

A fenti magyarázatok megerősítik azt a kiinduló hipotézisünket, hogy bár az ózonleolvasásokat különböző mértékegységekkel ( ppm és `mg/m^3`) lehet megadni, ez valójában nem probléma, mivel létezik egy szabványos módszer a leolvasott értékek `mg/m-ből való konvertálására. ^3- to ppm-ig` és fordítva. Ezen túlmenően a tényleges környezeti hőmérséklet és nyomás helyett a referencia STP (Standard Temperature & Pressure) használatának hatása minimális, azaz az ózon tekintetében csak az Index egységnyi különbsége.



Credits: Ozone visual recreated using Icon pack by Icons8 and taken from American Chemical Society.

[1] This Ozone is not to be confused with the good ozone also called stratospheric ozone
[3] Parts per million also can be expressed as milligrams per liter (mg/L). This measurement is the mass of a chemical or contaminate per unit volume of water. Seeing ppm or mg/L on a lab report means the same thing. from University of Minnesota
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Gas_constant
Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius