Ozon AQI: Upotreba koncentracija u miligramima ili ppb?
Ozone AQI: Using concentrations in milligrams or ppb?

Posted on September 6th 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-09-06/ozone-aqi-using-concentrations-in-milligrams-or-ppb/hr/

Ambijentalni ozon , koji se naziva O 3 , a naziva se i prizemni ili troposferski ozon, utječe na svakoga na zemlji bez obzira na zemlju, kao što je prikazano na slici desno [1] .

Afternoon ground level Ozone concentration in July 2011

(Attribution: WMO GAW research on reactive gases )

Za razliku od čestica (PM 2,5 ), prizemni ozon ne emitira se izravno. Umjesto toga, proizvodi se nizom kemijskih reakcija koje se događaju u prisutnosti dušikovih oksida, hlapljivih organskih spojeva, sunčeve svjetlosti i visokih temperatura, kao što je prikazano na sljedećoj slici:

Kvantificiranje utjecaja ovog prizemnog ozona na zdravlje vrši se putem standarda indeksa kvalitete zraka koji definira svaka zemlja. Ono što je zanimljivo je da pola svijeta koristi standard koji se temelji na mjerenju miligrama, dok ostatak koristi mjerenje na temelju ppb. Ali je li to doista problem? To je ono što ćemo promatrati u ovom članku.


--

Američki EPA standard za ozon temelji se na ppm, dok se europski temelji na miligramima.

Stoga smo svoje pitanje prirodno usmjerili na Environnement SA , jednog od vodećih europskih proizvođača opreme za zaštitu okoliša, koji razvija vlastiti O342M analizator ozona (vidi sliku desno).

O342M je certificiran i od strane EPA-e SAD-a i EU-a (pogledajte specifikacijsku tablicu ), stoga može pružiti mjerenje i u ppm i u miligramima. Naše pitanje Environnement SA bilo je ' Kako vaš analizator ozona podržava i ppm i miligrame? Postoji li razlika u hardveru za mjerenje? Ako ne, postoji li standard za pretvorbu? '.

Načela mjerenja ozona

Mjerenje ozona temelji se na općepoznatom principu UV apsorpcije [2] , koji se sastoji u mjerenju UV apsorpcije molekula ozona. Koncentracija ozona određena je razlikom između UV apsorpcije uzorka plina i uzorka bez ozona nakon filtracije provedene katalizatorom.

U ovom sustavu, koncentracija ozona se mjeri kao količina svjetlosne energije po volumenu zraka, od koje se oduzima koncentracija u ppbv. Donja granica koja se može otkriti za ovaj sustav je 0,4 ppb (što odgovara AQI od 0,3, na temelju US EPA standarda za 8-satni ozon). Ovaj sustav ne mjeri masu kao takvu, ali postoji standardni način pretvorbe iz ppmv u mg/m 3 .

Pretvaranje koncentracija onečišćujućih tvari u atmosferi: iz ppmv u mg/m 3

Prvo, ppm (dijelovi na milijun [3] ) i ppb (dijelovi na milijardu) definirani su kao `1 ppm = 1/10 6 = 10 -6 ` i `1 ppb = 1/10 9 = 10 -9 `. Dakle, `1 ppm = 1000 ppb or 1 ppb = 10 -3 ppm`.

Faktor pretvorbe ovisi o temperaturi na kojoj želite pretvorbu (obično 25 stupnjeva Celzija u SAD-u), kao io tlaku okoline. Pri tlaku okoline od 1 atmosfere, opća jednadžba je:

$$c = { ppmv \times 12.187 \times MW \over 273.15 + t } $$
where:
  • c = concentration in mg/m3(i.e., milligrams of gaseous pollutant per cubic meter of ambient air)
  • MW = molecular weight of the gaseous pollutant
  • ppmv = parts per million by volume (i.e., volume of gaseous pollutant per million volumes of ambient air)
  • t = ambient temperature in degrees centigrade.
  • 12.187 = inverse of the Universal Gas Law constant[4]

Kao primjer, za plinoviti onečišćivač O 3 (ozon), za pretvorbu 20 ppmv ozona u `mg/m3 at 25 °C` i 1 atmosphere , koristi se sljedeća formula:

$$ c(20 ppmv) = { 20 \times 12.187 \times 48 \over 273.15 + 25 } = {20 \times 1.97} = 39.4 mg/m^3$$
where: 48.00 = `MW(O3)` = molecular weight of Ozone O3.

Europski i američki standardi pretvorbe

Pretpostavka o temperaturi okoline i atmosferskom tlaku zapravo je standardizirana i sažeta u sljedećoj tablici za SAD, Europu ili normalne uvjete. Za naše O342M analizatore ozona , ovaj koeficijent može programirati korisnik instrumenta.

Gas Standard Conditions for Temperature and Pressure ( STP)
"STP US" Conditions at 25°C
(US EPA standard) [5]
1013 mbar and 298K
"STP European Union" Conditions at 20°C
(EU standard) [6]
1013 mbar and 293K
"Normal" Conditions at 0°C
1013 mbar and 273K
O3 - Ozone 1 ppb = `1,97` µg/m3 1 ppb = `2,00` µg/m3 1 ppb = `2,15` µg/m3
NO2 - Nitrogen Dioxyde 1 ppb = `1,88` µg/m3 1 ppb = `1,91` µg/m3 1 ppb = `2,05` µg/m3

Napomena: Za one koji žele znati zašto se 20°C koristi kao standardna referentna temperatura, možete provjeriti članak Teda Doirona o "20 °C—kratka povijest standardne referentne temperature za industrijska mjerenja dimenzija".

Veliko hvala Sergeu iz Environnement SA na brzom i preciznom odgovoru o monitorima ozona. Imajte na umu da se isti koncept odnosi i na druge plinove kao što je dušikov dioksid (na primjer korištenjem analizatora AS32M ).


--

Da malo poguramo istragu, sljedeće pitanje je kakav bi bio utjecaj na izračunati Indeks kvalitete zraka ako bi se koristila stvarna temperatura i tlak umjesto referentnih?

Utjecaj temperature okoline

Posljednje pitanje odnosi se na utjecaj varijacije temperature na indeks kvalitete zraka.

Na primjer, pretpostavimo da instrument mjeri prosječno `120 mg/m3` ozona tijekom 1 sata, što odgovara AQI od 50 (srednji) prema Europskom zajedničkom indeksu kvalitete zraka ( CAQI ).

Na 20°C i 1 atm, `120 mg/m^3` pretvara se u 120/2,00, tj. 60.0 ppmv . Dakle, pretpostavimo da je ovo stvarno mjerenje senzora ozona. Pitanje je, dakle, što ako je temperatura okoline dosegla vrhunac od 42°C, kao što se ponekad događa tijekom ljetnih vrućina, koja bi onda bila ispravna masa? Formula pretvorbe je:



$$c = { ppmv \times 12.187 \times MW \over 273.15 + t } = 111.37 $$

To rezultira razlikom od `8,6 mg/m^3` izmjerenog ozona. Pri primjeni CAQI standarda, odgovarajući AQI je 46.4 (umjesto 50 pri standardnim uvjetima od 20°C). Ovo je zapravo prihvatljiva razlika.

Generalizirana formula za prilagodbu ovisno o temperaturi okoline prikazana je u grafikonu s desne strane. Na x-osi je temperatura okoline, a na y-osi izračunati AQI je stvarna temperatura koja bi se koristila umjesto referentne (20°C).

Utjecaj atmosferskog tlaka

Što se tiče atmosferskog tlaka, varijacija je definirana Zakonom o idealnom plinu (` PV = nRT` ).

Vrijednost 12.187 zapravo je inverzna konstanta univerzalnog plinskog zakona R . Dakle, za razumijevanje utjecaja atmosferskog tlaka može se koristiti sljedeća formula:

$$R = {{ P \times V } \over {n \times T}} = {{ P \times 22.4 } \over { 1 \times 273 }} = { P \over 12.1875 } $$

Drugim riječima, treba samo podijeliti faktor pretvorbe s trenutnom atmosferom. Uz pretpostavku da je tlak p izražen u milibarima ( 1 atm = 1013.25 mb ), generalizirana formula za pretvorbu postaje:

$$c = { ppmv \times MW \times 1013.25 \times 12.1875 \over { p \times (273.15 + t)} } $$
where:
  • c = concentration in mg/m3(i.e., milligrams of gaseous pollutant per cubic meter of ambient air)
  • MW = molecular weight of the gaseous pollutant
  • ppmv = parts per million by volume (i.e., volume of gaseous pollutant per million volumes of ambient air)
  • t = ambient temperature in degrees centigrade.
  • p = ambient atmospheric pressure in millibars.

Zaključci

Gornja objašnjenja potvrđuju našu početnu hipotezu da iako se očitanja ozona mogu dati s različitim jedinicama ( ppm i `mg/m^3`), to zapravo nije problem budući da postoji standardni način pretvaranja očitanja iz `mg/m ^3 to ppm` i obrnuto. Štoviše, utjecaj korištenja referentne STP (Standardne temperature i tlaka) umjesto stvarne temperature i tlaka okoline je minimalan, tj. samo jedinice indeksa razlike za ozon.



Credits: Ozone visual recreated using Icon pack by Icons8 and taken from American Chemical Society.

[1] This Ozone is not to be confused with the good ozone also called stratospheric ozone
[3] Parts per million also can be expressed as milligrams per liter (mg/L). This measurement is the mass of a chemical or contaminate per unit volume of water. Seeing ppm or mg/L on a lab report means the same thing. from University of Minnesota
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Gas_constant
Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius