AQI ozona: Upotreba koncentracija u miligramima ili ppb?
Ozone AQI: Using concentrations in milligrams or ppb?

Posted on September 6th 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-09-06/ozone-aqi-using-concentrations-in-milligrams-or-ppb/bs/

Ambijentalni ozon , koji se naziva O 3 i naziva se i prizemni ili troposferski ozon, utiče na sve na Zemlji bez obzira na državu, kao što je prikazano na slici desno [1] .

Afternoon ground level Ozone concentration in July 2011

(Attribution: WMO GAW research on reactive gases )

Za razliku od čestica (PM 2.5 ), prizemni ozon se ne emituje direktno. Umjesto toga, proizvodi se nizom kemijskih reakcija koje se javljaju u prisustvu dušikovih oksida, hlapljivih organskih spojeva, sunčeve svjetlosti i visokih temperatura, kao što je prikazano na sljedećem vizualnom prikazu:

Kvantifikacija uticaja ovog prizemnog ozona na zdravlje vrši se putem standarda Indeksa kvaliteta vazduha koji svaka zemlja definiše. Ono što je zanimljivo je da polovina svijeta koristi standard zasnovan na mjerenju u miligramima, dok ostatak koristi mjerenje zasnovano na ppb. Ali da li je to zaista problem? To je ono što ćemo pogledati u ovom članku.


--

Američki EPA standard za ozon baziran je na ppm, dok je evropski standard zasnovan na miligramima.

Dakle, prirodno smo svoje pitanje usmerili na Environnement SA , jednog od vodećih evropskih proizvođača opreme za zaštitu životne sredine, koji razvija sopstveni O342M analizator ozona (vidi sliku desno).

O342M je oboje certificiran od strane US EPA i EU (pogledajte specifikaciju ), stoga je u mogućnosti da pruži mjerenje u ppm i miligramima. Naše pitanje za Environnement SA je bilo ' Kako vaš analizator ozona podržava i ppm i miligrame? Postoji li razlika u hardveru za mjerenje? Ako ne, postoji li neki standard za konverziju? '.

Principi mjerenja ozona

Mjerenje ozona se zasniva na univerzalno poznatom principu UV apsorpcije [2] , koji se sastoji u mjerenju UV apsorpcije molekula ozona. Koncentracija ozona se određuje razlikom između UV apsorpcije uzorka plina i uzorka bez ozona nakon filtracije izvršene katalitičkim konvertorom.

U ovom sistemu, koncentracija ozona se mjeri kao količina svjetlosne energije po zapremini zraka, od koje se oduzima koncentracija u ppbv. Donja granica koja se može detektovati za ovaj sistem je 0,4 ppb (što odgovara AQI od 0,3, na osnovu US EPA 8-satnog standarda za ozon). Ovaj sistem ne mjeri masu kao takvu, ali postoji standardni način pretvaranja iz ppmv u mg/m 3 .

Pretvaranje koncentracija atmosferskih zagađivača: iz ppmv u mg/m 3

Prvo, ppm (dijelovi na milion [3] ) i ppb (dijelovi na milijardu) su definirani kao `1 ppm = 1/10 6 = 10 -6 ` i `1 ppb = 1/10 9 = 10 -9 `. Dakle, "1 ppm = 1000 ppb or 1 ppb = 10 -3 ppm".

Faktor konverzije zavisi od temperature na kojoj želite konverziju (obično 25 stepeni Celzijusa u SAD), kao i od pritiska okoline. Pri pritisku okoline od 1 atmosfere, opšta jednačina je:

$$c = { ppmv \times 12.187 \times MW \over 273.15 + t } $$
where:
  • c = concentration in mg/m3(i.e., milligrams of gaseous pollutant per cubic meter of ambient air)
  • MW = molecular weight of the gaseous pollutant
  • ppmv = parts per million by volume (i.e., volume of gaseous pollutant per million volumes of ambient air)
  • t = ambient temperature in degrees centigrade.
  • 12.187 = inverse of the Universal Gas Law constant[4]

Kao primjer, za plinoviti zagađivač O 3 (ozon), za pretvaranje 20 ppmv ozona u `mg/m3 at 25 °C` i 1 atmosphere , koristi se sljedeća formula:

$$ c(20 ppmv) = { 20 \times 12.187 \times 48 \over 273.15 + 25 } = {20 \times 1.97} = 39.4 mg/m^3$$
where: 48.00 = `MW(O3)` = molecular weight of Ozone O3.

Evropski i američki standardi konverzije

Pretpostavka o temperaturi okoline i atmosferskom pritisku je zapravo standardizirana i sažeta u sljedećoj tabeli za SAD, Evropu ili normalne uvjete. Za naše O342M analizatore ozona , ovaj koeficijent može programirati korisnik instrumenta.

Gas Standard Conditions for Temperature and Pressure ( STP)
"STP US" Conditions at 25°C
(US EPA standard) [5]
1013 mbar and 298K
"STP European Union" Conditions at 20°C
(EU standard) [6]
1013 mbar and 293K
"Normal" Conditions at 0°C
1013 mbar and 273K
O3 - Ozone 1 ppb = `1,97` µg/m3 1 ppb = `2,00` µg/m3 1 ppb = `2,15` µg/m3
NO2 - Nitrogen Dioxyde 1 ppb = `1,88` µg/m3 1 ppb = `1,91` µg/m3 1 ppb = `2,05` µg/m3

Napomena: Za one koji žele da znaju zašto se 20°C koristi kao standardna referentna temperatura, možete pogledati članak Teda Doirona o "20 °C—kratka istorija standardne referentne temperature za industrijska merenja dimenzija".

Veliko hvala Seržu iz Environnement SA na brzom i preciznom odgovoru o Ozone monitorima. Imajte na umu da se isti koncept primjenjuje i na druge plinove kao što je dušikov dioksid (na primjer korištenjem AS32M analizatora).


--

Da se istraga malo produži, sljedeće pitanje je kakav bi bio utjecaj na izračunati indeks kvalitete zraka ako bi se umjesto referentnih koristila stvarna temperatura i tlak?

Uticaj temperature okoline

Posljednje pitanje je pogledati utjecaj varijacije temperature na indeks kvalitete zraka.

Na primjer, pretpostavimo da instrument mjeri u prosjeku `120 mg/m3` ozona tokom 1 sata, što odgovara AQI od 50 (srednji) prema Evropskom zajedničkom indeksu kvalitete zraka ( CAQI ).

Na 20°C i 1 atm, `120 mg/m^3` se pretvara u 120/2.00, tj. 60.0 ppmv . Pretpostavimo da je ovo stvarno mjerenje sa senzora za ozon. Pitanje je onda, šta ako je temperatura okoline dostigla maksimum od 42°C, kao što se ponekad dešava tokom letnjih toplotnih talasa, koja bi onda bila ispravna masa? Formula konverzije je:



$$c = { ppmv \times 12.187 \times MW \over 273.15 + t } = 111.37 $$

Ovo rezultira razlikom od `8,6 mg/m^3` izmjerenog ozona. Kada se primjenjuje CAQI standard, odgovarajući AQI je 46.4 (umjesto 50 kada se koristi standardni uvjet od 20°C). Ovo je zapravo prihvatljiva razlika.

Generalizirana formula za podešavanje ovisno o temperaturi okoline sažeta je na grafikonu s desne strane. X-osa je temperatura okoline, a y-osa izračunati AQI je stvarna temperatura bi se koristila umjesto referentne (20°C).

Uticaj atmosferskog pritiska

Što se tiče atmosferskog pritiska, varijacija je definisana Zakonom o idealnom gasu (` PV = nRT` ).

Vrijednost 12.187 je zapravo inverzna konstanta Univerzalnog zakona o plinu R Dakle, da bismo razumjeli utjecaj atmosferskog tlaka, može se koristiti sljedeća formula:

$$R = {{ P \times V } \over {n \times T}} = {{ P \times 22.4 } \over { 1 \times 273 }} = { P \over 12.1875 } $$

Drugim riječima, potrebno je samo podijeliti faktor konverzije sa trenutnom atmosferom. Pod pretpostavkom da je pritisak p izražen u milibarima ( 1 atm = 1013.25 mb ), generalizovana formula pretvaranja postaje:

$$c = { ppmv \times MW \times 1013.25 \times 12.1875 \over { p \times (273.15 + t)} } $$
where:
  • c = concentration in mg/m3(i.e., milligrams of gaseous pollutant per cubic meter of ambient air)
  • MW = molecular weight of the gaseous pollutant
  • ppmv = parts per million by volume (i.e., volume of gaseous pollutant per million volumes of ambient air)
  • t = ambient temperature in degrees centigrade.
  • p = ambient atmospheric pressure in millibars.

Zaključci

Gornja objašnjenja potvrđuju našu početnu hipotezu da iako se očitavanja ozona mogu dostaviti s različitim jedinicama ( ppm i `mg/m^3`), to zapravo nije problem jer postoji standardni način pretvaranja očitanja iz `mg/m ^3 to ppm` i obrnuto. Štaviše, uticaj korišćenja referentne temperature i pritiska (Standard Temperature & Pressure) umesto stvarne ambijentalne temperature i pritiska je minimalan, tj. samo jedinice indeksa razlike za ozon.



Credits: Ozone visual recreated using Icon pack by Icons8 and taken from American Chemical Society.

[1] This Ozone is not to be confused with the good ozone also called stratospheric ozone
[3] Parts per million also can be expressed as milligrams per liter (mg/L). This measurement is the mass of a chemical or contaminate per unit volume of water. Seeing ppm or mg/L on a lab report means the same thing. from University of Minnesota
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Gas_constant
Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius