Обозначение за качество на въздуха: Актуализация до стандарта EPA AirNow
Air Quality Designation: Update to the EPA AirNow standard

Posted on February 7th 2013
(re-edited on February 13th 2013)
Дял: aqicn.org/faq/2013-02-07/air-quality-designation-update-to-the-epa-airnow-standard/bg/

По историческа причина проектът за Световен индекс за качеството на въздуха използва обозначението на China MEP (Министерство за опазване на околната среда) за нивата на качеството на въздуха. Това вече е минало и отсега нататък обозначението ще следва стандартите AirNow на US EPA (Агенция за защита на околната среда).

Таблицата по-долу обобщава разликите в обозначението между двата стандарта, както и преводите за различните езици.

AQI Range Old MEP Designation New EPA AirNow Designation New Chinese translation New Japanese translation New Korean translation New Russian translation Color coding
0-50 Excellent Good 파랑Среднее
51-100 Good Moderate 초록Неподходящее для особо восприимчивых
101-150 Lightly Polluted Unhealthy for Sensitive Groups 轻度污染軽微汚染노랑Плохое
151-200 Moderately Polluted Unhealthy 中度污染軽度汚染주황Нездоровое
201-300 Heavily Polluted Very Unhealthy 中度污染中度汚染빨강Очень нездоровое
301-500 Severely Polluted Hazardous 重度污染重汚染갈색Опасное


Please note that for now, this is only the Designation for the website which is updated. The designation for the Android application will follow soon.

(中文版请点击此处 )
Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
 • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
 • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
 • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
 • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

  Относно нивата на качеството на въздуха

  -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
  0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
  51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
  101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
  151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
  201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
  300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

  За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

  За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


  Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius