Visuele herkenning van de luchtkwaliteitsindex - een geval toegepast op Hanoi
Visual recognising the Air Quality Index - a case applied to Hanoi

Posted on February 8th 2015
Deel: aqicn.org/faq/2015-02-08/visual-recognising-the-air-quality-index-a-case-applied-to-hanoi/nl/

Eerder deze week (van februari 2015) kregen we verschillende vragen van burgers uit Hanoi die zich afvroegen over de luchtkwaliteitsindex die werd weergegeven op de Hanoi-pagina ( stad/vietnam/hanoi ).

De belangrijkste reden voor het onderzoek was dat de luchtkwaliteitsindex die wordt weergegeven in het World Air Quality Index-project rond het 50-niveau (groene AQI) lag, terwijl het zicht buitenshuis in Hanoi er als volgt uitzag:


Ter referentie: op dezelfde dag in Peking, waar de luchtkwaliteitsindex in Peking rond het niveau 180 lag, ziet het zicht er als volgt uit:



Een interessante opmerking over de bovenstaande foto voor Peking is dat het rechterdeel van de foto het slechtst zichtbaar is dan het linkerdeel. Dit is eigenlijk volkomen normaal, de vervuiling is niet altijd uniform en afhankelijk van de windrichting kan het ene deel van de stad een relatief goede luchtkwaliteit hebben, terwijl het andere deel veel slechter kan zijn.



oOo

Wanneer we de zichtbaarheid voor Hanoi en Peking vergelijken (zie de afbeeldingen rechts voor een vergelijkende ingezoomde weergave), bestaat er geen twijfel over dat de luchtkwaliteit voor beide steden op een vergelijkbaar niveau ligt, en, zeker, dan wanneer de AQI van Peking ongeveer 180 is, dan is het zeer waarschijnlijk dat de AQI van Hanoi veel hoger is dan 50.

Houd er echter rekening mee dat het slechte zicht soms te wijten is aan een hoge luchtvochtigheid en niet aan luchtvervuiling (smog). De eenvoudigste manier om onderscheid te maken tussen vochtigheid en smog is door de waaskleur te controleren. Als het geel of grijs is, komt dit zeer waarschijnlijk door smog. Maar als het helder wit is, dan zie je hoogstwaarschijnlijk waterdamp (d.w.z. vochtigheid).

Als u nog steeds twijfelt, kunt u ook de luchtkwaliteitsvoorspelling voor uw regio raadplegen: de voorspelling begint altijd met de huidige dag, zodat u vanaf de eerste frames van de voorspellingsanimatie het AQI-niveau voor uw stad kunt controleren.

oOo

Wanneer u een dergelijk probleem met de gerapporteerde luchtkwaliteit opmerkt, stuur ons dan een e-mail en wij zullen het nodige doen om de gegevens te controleren en te verifiëren en contact op te nemen met de relevante lokale EPA om het probleem op te lossen.

Het probleem met Hanoi was feitelijk een probleem waarbij het meetstation zelf te lage waarden uitzond. Toen het probleem eenmaal goed was geïdentificeerd en onderkend, kostte het de lokale EPA (Environment Protection Agency) van Hanoi het probleem snel op te lossen en het meetstation weer normaal te laten werken. Nogmaals hartelijk dank aan de Hanoi EPA voor de inzet en snelle actie.

Klik hier om alle FAQ-items te bekijken
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Over de luchtkwaliteit- en vervuilingsmeting:

    Over de luchtkwaliteitsniveaus

    -Luchtkwaliteitsindex (AQI)-waardenNiveaus van gezondheidsproblemen
    0 - 50GoedLuchtkwaliteit wordt als bevredigend beschouwd en luchtverontreiniging vormt weinig of geen risico
    51 -100MatigLuchtkwaliteit is acceptabel; voor sommige verontreinigende stoffen kan er echter sprake zijn van een matige gezondheidsrisico voor een zeer klein aantal mensen dat ongewoon gevoelig is voor luchtvervuiling.
    101-150Ongezond voor gevoelige groepenLeden van gevoelige groepen kunnen gezondheidseffecten ervaren. Het grote publiek zal waarschijnlijk niet worden beïnvloed.
    151-200OngezondIedereen kan gezondheidseffecten ervaren; leden van gevoelige groepen kunnen ernstiger gezondheidseffecten ervaren
    201-300Zeer OngezondeGezondheidswaarschuwingen voor noodomstandigheden. De volledige populatie is mogelijk getroffen.
    300+gevaarlijkGezondheidswaarschuwing: iedereen kan ernstigere gezondheidseffecten ervaren

    Als u meer wilt weten over luchtkwaliteit en vervuiling, raadpleegt u het Wikipedia-onderwerp Luchtkwaliteit of de airnow-gids voor luchtkwaliteit en uw gezondheid .

    Voor zeer nuttige gezondheidsadviezen van de Beijing-arts Richard Saint Cyr MD, kijk op de blog www.myhealthbeijing.com .


    Gebruiksmelding: Alle gegevens van de luchtkwaliteit zijn niet-gevalideerd op het moment van publicatie en als gevolg van kwaliteitsborging kunnen deze gegevens op elk gewenst moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het World Air Quality Index -project heeft alle redelijke vaardigheid en zorg besteed aan het samenstellen van de inhoud van deze informatie en onder geen enkele voorwaarde zal de World Air Quality Index projectteam of zijn agenten zijn aansprakelijk in contract, onrechtmatige daad of anderszins voor enig verlies, letsel of schade die direct of indirect voortvloeit uit de levering van deze gegevens.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius