Vizualno prepoznavanje indeksa kvalitete zraka - slučaj primijenjen na Hanoi
Visual recognising the Air Quality Index - a case applied to Hanoi

Posted on February 8th 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-02-08/visual-recognising-the-air-quality-index-a-case-applied-to-hanoi/hr/

Ranije ovog tjedna (veljače 2015.) dobili smo nekoliko upita od građana Hanoja koji su se pitali o indeksu kvalitete zraka koji je prikazan na stranici Hanoja ( grad/vijetnam/hanoi ).

Glavni razlog upita bio je taj što je indeks kvalitete zraka prikazan na projektu World Air Quality Index bio oko 50 (zeleni AQI) razine, dok je vidljivost na otvorenom u Hanoju izgledala ovako:


Za referencu, istog dana u Pekingu gdje je indeks kvalitete zraka u Pekingu bio oko 180, vidljivost izgleda ovako:



Jedan zanimljiv komentar na gornju sliku za Peking je da desni dio slike ima lošiju vidljivost od lijevog dijela. To je zapravo sasvim normalno, zagađenje nije uvijek ravnomjerno, a ovisno o smjeru vjetra, jedan dio grada može imati relativno dobru kvalitetu zraka, dok drugi dio može biti puno lošiji.



oOo

Kada se uspoređuje vidljivost za Hanoi i Peking (pogledajte slike s desne strane za komparativni zumirani prikaz), nema sumnje da je kvaliteta zraka za oba grada na sličnoj razini, i, sigurno, nego ako je pekinški AQI oko 180, tada je vrlo vjerojatno da je Hanoi AQI puno veći od 50.

Međutim, imajte na umu da je ponekad loša vidljivost posljedica visoke vlažnosti, a ne onečišćenja zraka (smoga). Najlakši način za razlikovanje vlage od smoga je provjeravanjem boje izmaglice. Ako je žuto ili sivo, vrlo je vjerojatno da je to zbog smoga. Ali ako je čista bijela, onda je najvjerojatnije ono što vidite vodena para (tj. vlaga).

U slučaju da još uvijek imate nekih nedoumica, također možete pogledati prognozu kvalitete zraka za svoju regiju: Prognoza uvijek počinje s trenutnim danom, tako da možete provjeriti od prvih okvira animacije prognoze razinu AQI za vaš grad.

oOo

Kada primijetite takav problem s prijavljenom kvalitetom zraka - tada nam pošaljite e-poruku i mi ćemo učiniti sve što je potrebno da provjerimo, potvrdimo podatke i kontaktiramo relevantnu lokalnu EPA kako bismo riješili problem.

Problem s Hanoijem zapravo je problem sa samom stanicom za praćenje koja emitira preniske vrijednosti. Nakon što je problem dobro identificiran i priznat, lokalnoj Hanoi EPA (Agenciji za zaštitu okoliša) nije trebalo vremena da riješi problem i da stanica za praćenje ponovno počne normalno raditi. Još jednom veliko hvala Hanoi EPA-i na trudu i brzoj akciji.

Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius