Vizuelno prepoznavanje indeksa kvaliteta zraka - slučaj primijenjen na Hanoi
Visual recognising the Air Quality Index - a case applied to Hanoi

Posted on February 8th 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-02-08/visual-recognising-the-air-quality-index-a-case-applied-to-hanoi/bs/

Ranije ove sedmice (od februara 2015.), dobili smo nekoliko upita od građana Hanoja koji su se pitali o Indeksu kvalitete zraka koji je prikazan na stranici Hanoi ( grad/vijetnam/hanoj ).

Glavni razlog za upit je bio taj što je indeks kvalitete zraka prikazan na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka oko 50 (zeleni AQI) nivoa, dok je vidljivost na otvorenom u Hanoju izgledala ovako:


Za referencu, istog dana u Pekingu gde je indeks kvaliteta vazduha u Pekingu bio oko 180 nivoa, vidljivost izgleda ovako:



Jedan interesantan komentar na gornju sliku za Peking je da desni dio slike ima lošiju vidljivost od lijevog dijela. To je zapravo sasvim normalno, zagađenje nije uvijek ujednačeno, a ovisno o smjeru vjetra, jedan dio grada može imati relativno dobar kvalitet zraka, dok drugi dio može biti znatno lošiji.



oOo

Kada se uporedi vidljivost za Hanoi i Peking (pogledajte slike na desnoj strani za uporedni zumirani prikaz), nema sumnje da je kvalitet zraka za oba grada na sličnom nivou, i, sigurno, nego ako je AQI Pekinga oko 180, onda je vrlo vjerovatno da je AQI Hanoja mnogo veći od 50.

Međutim, imajte na umu da je ponekad loša vidljivost posljedica visoke vlažnosti, a ne zagađenja zraka (smog). Najlakši način da se napravi razlika između vlage i smoga je provjera boje magle. Ako je žuta ili siva, onda je vrlo vjerovatno da je to zbog smoga. Ali ako je čista bela, onda je najverovatnije ono što vidite vodena para (tj. vlažnost).

U slučaju da i dalje imate nedoumica, možete pogledati i prognozu kvaliteta zraka za vaš region: Prognoza uvijek počinje s tekućim danom, tako da možete provjeriti iz prvih kadrova animacije prognoze AQI nivo za vaš grad.

oOo

Kada primijetite takav problem s prijavljenom kvalitetom zraka - tada nam pošaljite e-poštu i mi ćemo učiniti sve što je potrebno da provjerimo, potvrdimo podatke i kontaktiramo relevantnu lokalnu EPA kako bismo riješili problem.

Problem sa Hanojem je zapravo bio problem sa samom stanicom za praćenje koja emituje preniske vrijednosti. Nakon što je problem dobro identifikovan i priznat, lokalnoj EPA (Agencija za zaštitu životne sredine) Hanoja nije trebalo vremena da reši problem i ponovo uspostavi normalan rad stanice za praćenje. Još jednom veliko hvala Hanoi EPA na trudu i brzoj akciji.

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius