Air Quality Forecasting Models
Real-time and Historical Analysis

Deel: aqicn.org/forecast/models/nl/

Luchtkwaliteitsvoorspelling - ook wel "Atmospheric Dispersion Modeling" ( wikipedia ) genoemd, is de kunst van het simuleren van hoe luchtverontreinigende stoffen, zoals PM 2,5 of ozon, zich in de omgevingsatmosfeer verspreiden.

Het resultaat van de simulatie geeft de omgevingsconcentratie voor elke luchtverontreinigende stof, waaruit de luchtkwaliteitsindex kan worden berekend.

Er zijn tientallen spreidingsmodellen en veel universiteiten en instellingen over de hele wereld gebruiken er één of meerdere voor verschillende regio's (bijvoorbeeld Europa, het vasteland van de VS, Azië ...). Hieronder vindt u een niet-uitputtende en geselecteerde lijst van enkele modellen die worden gebruikt voor het leveren van luchtkwaliteitsvoorspellingen in het kader van het "World Air Quality Index"-project.

Samenwerking nodig!

Er is hulp nodig om de wereldwijde inventaris van luchtkwaliteitsvoorspellingsmodellen actueel te houden.

 • Kent u een model dat hieronder niet wordt vermeld, maar waarvoor gerasterde gegevens beschikbaar zijn?
 • Kent u betere oplossingen voor nauwkeurigheidsanalyse die hier moeten worden gebruikt?
 • Heeft u een soortgelijk onderzoek gedaan en wilt u dit hier publiceren?
 • Zo ja, stuur ons dan een bericht via de bijdragepagina en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Atmosferische modellen

  U kunt op een van de voorspellingskaarten klikken om de realtime voorspellingsanimatie en de analyse van de modelefficiëntie te bekijken.

  SPRINTARS Asia
  Spectral Radiation-Transport Model for Aerosol Species
  SPRINTARS East Asia
  Spectral Radiation-Transport Model for Aerosol Species
  MPIM China
  Max Planck Institut fur Meteorologie
  SILAM Asia
  System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition
  CAMS Europe
  Copernicus Atmosphere Monitoring Service NRT
  EMEP Europe
  European Monitoring and Evaluation Program
  CAMS World
  Copernicus Atmosphere Monitoring Service NRT
  SILAM World
  System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition
  NGAC
  NOAA NEMS GFS Aerosol Component
  GFS
  Global Forecast System
  NCEP EMP AQM
  Air Quality Model (AQM) Product
  BSC DREAM8b
  Barcelona Supercomputing Center DREAM8b

  Opmerking

  Houd er rekening mee dat alle bovenstaande analyses zijn uitgevoerd op basis van de eigen begroting van het World Air Quality Index-project.

  We hebben geen enkele subsidie ontvangen van de intuïties die voorspellingsmodellen voor de luchtkwaliteit publiceren.

  Gedetailleerde voorspelling van de luchtkwaliteit in de stad

  Gedetailleerde luchtkwaliteitsvoorspellingen zijn beschikbaar voor meer dan 600 steden:

  Of kies gewoon een van deze steden:

  Beijing, Shanghai, Chengdu, Shenyang, Shenzhen, Guangzhou, Qingdao, Xian, Tianjin, Saitama, Kyoto, Osaka, Seoul, Busan, Bogota, Delhi, Jakarta, Ulaanbaatar, Hanoi, Chennai, Kolkata, Mumbai, Hyderabad, Santiago, Lima, Saopaulo, Quito, Singapore, Kuala-lumpur, Ipoh, Perai, Miri, New York, Seattle, Chicago, Boston, Atlanta.

  Vrijwaring

  Dit voorspellingsmodel, en alle AQFS waarop het is gebaseerd, zijn onderzoeksproducten die bedoeld zijn om informatie te verschaffen met betrekking tot de voorspelling van de luchtkwaliteit. Alle redelijke maatregelen zijn genomen om de kwaliteit en nauwkeurigheid ervan te garanderen. Echter:

  • Wij geven geen garantie, expliciet of impliciet, en aanvaarden geen enkele wettelijke aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid voor de juistheid, juistheid en volledigheid van de informatie.
  • Wij aanvaarden geen enkele wettelijke aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid voor enige schade of verlies die direct of indirect voortvloeit uit de informatie op deze website of uit acties die worden ondernomen als gevolg van de inhoud van deze website;
  • We kunnen de informatie op deze website zonder voorafgaande kennisgeving wijzigen, verwijderen, toevoegen of anderszins wijzigen

  Voor meer informatie over de onderliggende concepten van luchtkwaliteitsvoorspellingen (of atmosferische verspreidingsmodellering), raadpleegt u het artikel over een visuele studie van de windimpact van PM 2,5- concentratie .

  Bronnen van voorspellingsmodellen voor de luchtkwaliteit

  De bovenstaande voorspelling is gebaseerd op een samengesteld metamodel, berekend met behulp van verschillende Air Quality Forecasting Systems (AQFS):

  De bovenstaande kaart is gebaseerd op de PM 2.5- oppervlaktemodellering en de kleuren volgen de Amerikaanse EPA AQI-standaard .

  Over de luchtkwaliteit- en vervuilingsmeting:

  Over de luchtkwaliteitsniveaus

  - Luchtkwaliteitsindex (AQI)-waardenNiveaus van gezondheidsproblemen
  0 - 50 Goed Luchtkwaliteit wordt als bevredigend beschouwd en luchtverontreiniging vormt weinig of geen risico
  51 -100 Matig Luchtkwaliteit is acceptabel; voor sommige verontreinigende stoffen kan er echter sprake zijn van een matige gezondheidsrisico voor een zeer klein aantal mensen dat ongewoon gevoelig is voor luchtvervuiling.
  101-150 Ongezond voor gevoelige groepen Leden van gevoelige groepen kunnen gezondheidseffecten ervaren. Het grote publiek zal waarschijnlijk niet worden beïnvloed.
  151-200 Ongezond Iedereen kan gezondheidseffecten ervaren; leden van gevoelige groepen kunnen ernstiger gezondheidseffecten ervaren
  201-300 Zeer Ongezonde Gezondheidswaarschuwingen voor noodomstandigheden. De volledige populatie is mogelijk getroffen.
  300+ gevaarlijk Gezondheidswaarschuwing: iedereen kan ernstigere gezondheidseffecten ervaren

  Als u meer wilt weten over luchtkwaliteit en vervuiling, raadpleegt u het Wikipedia-onderwerp Luchtkwaliteit of de airnow-gids voor luchtkwaliteit en uw gezondheid .

  Voor zeer nuttige gezondheidsadviezen van de Beijing-arts Richard Saint Cyr MD, kijk op de blog www.myhealthbeijing.com .


  Gebruiksmelding: Alle gegevens van de luchtkwaliteit zijn niet-gevalideerd op het moment van publicatie en als gevolg van kwaliteitsborging kunnen deze gegevens op elk gewenst moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het World Air Quality Index -project heeft alle redelijke vaardigheid en zorg besteed aan het samenstellen van de inhoud van deze informatie en onder geen enkele voorwaarde zal de World Air Quality Index projectteam of zijn agenten zijn aansprakelijk in contract, onrechtmatige daad of anderszins voor enig verlies, letsel of schade die direct of indirect voortvloeit uit de levering van deze gegevens.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius