NASA - Zapažanja Zemlje i alati za primjenu kvaliteta zraka
NASA - Earth Observations and Tools for Air Quality Applications

Posted on April 26th 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-04-26/nasa-earth-observations-and-tools-for-air-quality-applications/bs/

Imali smo čast da nas dr. Pawan Gupta iz NASA-inog tima za obuku primijenjenog daljinskog otkrivanja ( ARSET ) pozove da održimo prezentaciju o našem projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka na webinaru Observacije Zemlje i alati za primjenu kvaliteta zraka:

arset.gsfc.nasa.gov/airquality/webinars/observations-tools-south-east-asia

Za one koji nisu mogli da prisustvuju treningu, a žele da pogledaju našu prezentaciju, možete je preuzeti sa ovog linka: waqi-arset-v1.2.pdf (pun sadržaj webinara dostupan je i na web stranici arset-aq ).


--

Tokom webinara, dr. Pawan Gupta je predstavio Oluju prašine koja je počela 2. aprila 2015. godine i za samo nekoliko dana krenula od Arapskog poluostrva prema Indiji.

Animacija ispod prikazuje ovu oluju prašine, zasnovanu na MODIS snimkama.

Budući da je upotreba optičke dubine aerosola nad sušnim/pustinjskim područjima još uvijek aktivno područje istraživanja (zbog problema s refleksijom površine, pročitajte više iz ovog ili onog članka ) , nažalost nije moguće koristiti preklapanje s rezultatom prašine za isticanje prašine zone preko arapskog poluostrva.

Dakle, umjesto toga, koristimo novi koncept obrade da provizorno istaknemo zonu prašine (naglašeno plavom bojom u animaciji i samo iznad zemlje).

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius