Kuzey Hindistan'da Hava Kalitesi Tahmini
Air Quality Forecasting in Northern India

Posted on February 28th 2016
Paylaşmak: aqicn.org/faq/2016-02-28/air-quality-forecasting-in-northern-india/tr/

Himalayan Mountains seen from Space

Geçtiğimiz aylarda, Dünya Hava Kalitesi ekibi birkaç yeni Hava Kalitesi tahmin modelini analiz etmenin yanı sıra Hava Kalitesi tahmin modeli göstericisini geliştirmek üzerinde çalışıyor.

Bu makale, Dünya'nın Izgaralı Nüfusunu ( GPW ) temel alan ve Kuzey Hindistan bölgesi (Bangladeş, Pakistan ve Nepal dahil) için Hava Kalitesi tahminini analiz etmek için uygulanacak en son tahmin modeli göstericisini sunacaktır.


--

Tahmin modeli ve hesaplama hala GFS Rüzgar Tahminini temel alıyor; Pekin bölgesindeki tahminle ilgili önceki makalede rüzgarın Hava Kalitesi tahmini için önemli bir bileşen olduğunu gösterdiğimiz gibi.

Bununla birlikte, kirlilik kaynaklarının Hebei bölgesindeki belirli konumlara keyfi olarak yerleştirildiği önceki simülasyondan farklı olarak, bu Kuzey Hindistan tahmini için kullanılan model, Columbia Üniversitesi CIESIN'den alınan Izgaralı Dünya Nüfusuna (diğer adıyla GPW 2015 ) dayanmaktadır. [1] :

Varsayım, belirli bir bölgede yaşayan insan sayısı arttıkça antropojenik kirliliğin oluşma ihtimalinin de arttığı yönündedir.

Ağır sanayilerin yarattığı kirlilik, nüfusun yarattığı kirlilikten çok daha yüksek olabileceği için bu aslında %100 doğru bir varsayım değil; ancak bu, bir sonraki makalemizde ele alacağımız bir konu. Dolayısıyla bu makale için istenen şey, nüfus yoğunluğu ile kirlilik konsantrasyonu arasındaki korelasyon varsayımı altında rüzgarın kirlilik üzerindeki etkisinin doğrulanmasıdır.


--

Aşağıdaki resim simülasyon için kullanılan yoğunluk modelini (0,2° çözünürlükte) göstermektedir. Bu ızgaralı haritadaki her "piksel" veya nokta, bir kirlilik kaynağı olarak kabul edilir. Yeşil renk, çok az miktarda kirlilik üreten düşük yoğunluklu bölgeler için kullanılırken, koyu renkler hem nüfusun hem de üretilen kirliliğin daha yüksek olduğu bölgeleri temsil eder.


Population Density (persons per square meter)

Aşağıdaki animasyon, gerçek [2] rüzgar verilerine dayanan gerçek zamanlı konsantrasyonu göstermektedir. Renk kodlamasının ve ilgili konsantrasyon seviyelerinin keyfi olduğunu ve daha fazla çalışma yapılmadan AQI seviyeleriyle birebir ilişkilendirilemeyeceğini (ve ilişkilendirilmemesi gerektiğini) unutmayın. Buradaki temel fikir, rüzgar durumu tahminine dayalı olarak yüksek veya çok yüksek kirletici konsantrasyonuna sahip olma olasılığı daha yüksek olan bölgelerin işaretlenmesidir.

high
-
very high

--

Particule Concentration Scale:
Air Quality Forecast Viewer
-
Loading ...

Forecast Time:


--

Çok fazla sürpriz olmasa da, Yeni Delhi'de yüksek düzeyde bir kirlilik yoğunluğu görülüyor, ancak asıl ilginç olan, Yeni Delhi'deki durumu Pekin'le karşılaştırmaktır: Pekin'de, kelimenin tam anlamıyla, yakın kuzeyde neredeyse hiç insan kaynaklı kirlilik yok, yani, rüzgar kuzeyden estiğinde hava hemen temizlenir. Ancak Yeni Delhi için kuzeydeki nüfus yoğunluğu hala oldukça yüksek, dolayısıyla Kuzey'den anında temiz hava alma şansı çok daha düşük. Başka bir deyişle, Yeni Delhi, havasını temizlemek için çok daha yüksek miktarda havalandırmaya (veya toplam rüzgar gücüne) ihtiyaç duyuyor.

İkinci gözlem ise Bangladeş'teki durum: Yukarıdaki simülasyona göre, kirlilik açıkça Bangladeş'te Doğu ve Kuzeydeki dağların yakınlığı nedeniyle sıkışıp kalıyor. Bu aslında Dhaka'da yaşayan hiç kimse için sürpriz değil.

Ne yazık ki, bu yazının yazıldığı sırada Bangladeş/Dakka'da herhangi bir izleme istasyonu mevcut olmadığından, tahmin doğruluğunu gerçek gözlemlerle karşılaştırmak mümkün değil.

(Not: Bu makalenin yazılmasından birkaç gün sonra, Dhaka'daki ABD Konsolosluğu Hava Kalitesi Verilerini yayınlamaya başladı; bu verileri şu bağlantıdan bulabilirsiniz: city/bangladesh/dhaka/us-consulate ).

Bangladeş'teki Hava Kalitesi hakkında daha fazla bilgi için şu sayfaya başvurabilirsiniz: country/bangladesh/ .


--

Sonuç olarak, bu tahmin modeli henüz tamamlanmaktan çok uzaktır ancak en azından Kuzey Hindistan'daki kirlilik konsantrasyonuna rüzgarın etkisini ve özellikle Himalaya dağlarının hava kirliliğini nasıl hapsettiğini gösterme avantajına sahiptir. Bir sonraki versiyonda, gözlemlerden çıkarabileceğimiz bilinen pozitif akışı hesaba katarak kirlilik kaynakları için geliştirilmiş bir versiyon sunacağız.


--

Not: Gerçek zamanlı tahmin görüntüleyicinin bu kadar geniş bir bölgeyi işleyebilmesini sağlamak için ekibimizin birçok iyileştirme ve optimizasyon üzerinde çok çalışması gerekti. Şimdi 10.000'den fazla parçacığı işleyebilecek daha da optimize edilmiş bir sürüm üzerinde çalışıyoruz ve kodunu açık kaynak haline getirmeyi düşünüyoruz; bu nedenle ilgileniyorsanız, aşağıdaki "tartışma" panosu aracılığıyla bize bir mesaj bırakın (yalnızca yalnızca yeterli talep olması durumunda açık kaynak haline getirin).



[1] Center for International Earth Science Information Network
[2] so, if you check this animation tomorrow, you might see a very animation
Tüm SSS girişlerini görmek için burayı tıklayın
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Hava Kalitesi ve Kirlilik Ölçümü Hakkında:

    Hava Kalitesi Seviyeleri Hakkında

    -Hava Kalitesi İndeksi (AQI) DeğerleriSağlık Endişesinin Düzeyleri
    0 - 50İyiHava kalitesi tatmin edici kabul edilmekte ve hava kirliliği çok az veya hiç risk oluşturmamakta.
    51 -100OrtaHava kalitesi kabul edilebilir; ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine karşı alışılmadık derecede hassas olan çok az sayıda insan için orta derecede sağlık sorunu oluşturabilir.
    101-150Sağlıksız hassas gruplar içinHassas gruplar sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın etkilenmesi olası değildir.
    151-200SağlıksızHerkesin sağlığı etkilenmeye başlayabilir; hassas gruptakiler daha ciddi sağlık etkileri yaşayabilir
    201-300Çok sağlıksızAcil durum sağlık uyarıları. Tüm nüfusun etkilenmesi daha olasıdır.
    300+TehlikeliSağlık uyarısı: Herkes daha ciddi sağlık etkileri yaşayabilir

    Hava Kalitesi ve Kirlilik hakkında daha fazla bilgi edinmek için Wikipedia Hava Kalitesi konusuna veya Airnow Hava Kalitesi ve Sağlığınız kılavuzuna bakın.

    Pekin Doktoru Richard Saint Cyr MD'nin çok faydalı sağlık tavsiyeleri için www.myhealthbeijing.com bloguna bakın.


    Kullanım Uyarısı: Hava Kalitesi verileri yayınlandıkları esnada doğrulanmamıştır ve kalite güvencesi nedeniyle bu veriler herhangi bir zamanda haber verilmeksizin değiştirilebilir. Dünya Hava Kalitesi Endeksi projesi, bu bilgilerin içeriğinin derlenmesinde tüm makul beceriyi ve özeni göstermiştir ve hiçbir koşulda Dünya Hava Kalitesi İndeksi proje ekibi veya temsilcileri, bu verilerin temininden doğrudan veya dolaylı olarak doğan herhangi bir kayıp, yaralanma veya hasar için taahhüt, tazmin veya başka bir şekilde sorumlu tutulamaz.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius