Прогнозиране на качеството на въздуха в Северна Индия
Air Quality Forecasting in Northern India

Posted on February 28th 2016
Дял: aqicn.org/faq/2016-02-28/air-quality-forecasting-in-northern-india/bg/

Himalayan Mountains seen from Space

През последните месеци екипът на World Air Quality работи върху анализирането на няколко нови модела за прогнозиране на качеството на въздуха, както и върху подобряването на демонстратора на модела за прогнозиране на качеството на въздуха.

Тази статия ще представи най-новия демонстратор на прогнозен модел, който се основава на мрежата на населението на света ( GPW ) и който ще бъде приложен за анализ на прогнозата за качеството на въздуха за региона на Северна Индия (включително Бангладеш, Пакистан и Непал).


--

Прогнозният модел и изчислението все още се основават на прогнозата за вятъра на GFS, както демонстрирахме в предишната статия за прогнозата в региона на Пекин, че вятърът е съществен компонент за прогнозиране на качеството на въздуха.

Въпреки това, за разлика от предишната симулация, където източниците на замърсяване бяха произволно разположени на определени места в района на Хъбей, моделът, използван за тази прогноза за Северна Индия, се основава на мрежата на населението на света (известен още като GPW 2015 ) от Колумбийския университет CIESIN [1] :

Предположението е, че колкото по-голям е броят на хората, живеещи в даден район, толкова по-голям е шансът за генериране на антропогенно замърсяване.

Това наистина не е 100% правилно предположение, тъй като замърсяването, генерирано от тежката промишленост, може да бъде много по-високо от замърсяването, генерирано от населението, но това е нещо, което ще разгледаме в следващата ни статия. И така, за тази статия това, което се иска, е да се провери въздействието на вятъра върху замърсяването при предположението за връзка между гъстотата на населението и концентрацията на замърсяване.


--

Изображението по-долу показва модела на плътност (при разделителна способност 0,2°), използван за симулацията. Всеки „пиксел“ или точка на тази мрежова карта се счита за източник на замърсяване. Зеленият цвят се използва за региони с ниска плътност, които генерират много малко количество замърсяване, докато по-тъмните цветове представляват зони, където както населението, така и генерираното замърсяване са по-високи.


Population Density (persons per square meter)

Анимацията по-долу показва концентрацията в реално време въз основа на действителните [2] данни за вятъра. Обърнете внимание, че цветовото кодиране и свързаните нива на концентрация са произволни - и не могат (и не трябва) да се свързват едно към едно с нивата на AQI без допълнителна работа. Основната идея е да се начертаят зоните, които е по-вероятно да имат висока или много висока концентрация на замърсители въз основа на прогнозата за състоянието на вятъра.

high
-
very high

--

Particule Concentration Scale:
Air Quality Forecast Viewer
-
Loading ...

Forecast Time:


--

Без много изненада, Ню Делхи вижда високо ниво на концентрация на замърсяване, но това, което е наистина интересно, е да се сравни ситуацията в Ню Делхи в сравнение с Пекин: В Пекин буквално няма почти никакво антропогенно замърсяване в близкия север, така че, когато вятърът духа от север, въздухът веднага се пречиства. Но за Ню Делхи гъстотата на населението на север все още е доста висока, така че шансът за незабавно получаване на чист въздух от север е много по-малък. С други думи, Ню Делхи изисква много по-голямо количество вентилация (или натрупана вятърна енергия), за да пречисти въздуха си.

Второто наблюдение е ситуацията в Бангладеш: От горната симулация, замърсяването очевидно се улавя в Бангладеш от близостта на планините на изток и север. Това всъщност не е изненада за всеки, който е живял в Дака.

За съжаление, всъщност няма налични станции за мониторинг в Бангладеш / Дака към момента на писане, така че не е възможно да се провери точността на прогнозата спрямо действителните наблюдения.

(Забележка: Няколко дни след написването на тази статия, Консултът на САЩ в Дака започна да публикува своите данни за качеството на въздуха, които можете да намерите от тази връзка: city/bangladesh/dhaka/us-consulate ).

За повече информация относно качеството на въздуха в Бангладеш можете да се обърнете към тази страница: страна/бангладеш/ .


--

Като заключение, този прогнозен модел все още е далеч от завършен, но поне има предимството да показва влиянието на вятъра върху концентрацията на замърсяване в Северна Индия и особено как Хималайските планини улавят замърсяването на въздуха. В следващата версия ще въведем подобрена версия за източниците на замърсяване, като вземем предвид известния положителен поток, който можем да извлечем от наблюденията.


--

Забележка: За да може програмата за преглед на прогнози в реално време да се справи с такъв широк регион, екипът ни трябваше да работи усилено върху доста подобрения и оптимизации. Сега работим върху още по-оптимизирана версия, способна да обработва повече от 10K частици, и обмисляме да направим кода й с отворен код, така че ако се интересувате, пуснете ни съобщение чрез таблото за „обсъждане“ по-долу (ние ще го направим само направете го с отворен код само ако има достатъчно търсене за него).



[1] Center for International Earth Science Information Network
[2] so, if you check this animation tomorrow, you might see a very animation
Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius