Могу ли маске заиста филтрирати честице тако мале као ПМ2,5?
Can masks really filter the particulate matter as small as PM2.5?

Posted on February 3rd 2013
Објави: aqicn.org/faq/2013-02-03/can-masks-really-filter-the-particulate-matter-as-small-as-pm25/sr/

Док смо данас расправљали о уносу честих питања на ПМ 10 у односу на ПМ 2.5 који сам јуче поставио, мој пријатељ Клаус је оспорио корисност заштитних маски. Он се заправо питао да ли модерне маске данас заиста могу ефикасно да филтрирају све мале штетне честице ПМ 2,5 ?

У ствари, ово је веома добро питање! Ако морате да носите маску у Пекингу, онда је боље да се уверите да заиста филтрира лоше честице.

Пошто нисам имао одговор на његово питање, управо сам послао е-поруку Френсису Чуу из сингапурске компаније за производњу маски тотобобо ® , који је скоро за кратко време одговорио:

Да, наша Тотобобо маска је у стању да смањи 99,85% честица од 0,1 микрона.

Лабораторијски извештај можете преузети: тотобобо.цом/ довнлоад/Ф96-НелсонЛаб-тест.пдф

За читаоце који нису упознати са величином честица, ПМ 10 се односи на честице мање од 10 микрометара, а за ПМ 2,5 се односи на мање од 2,5 микрометара. Дакле, филтрирање свих честица мањих од " 0,1 микрона (исто као 0,1 микрометар )", значи да може да филтрира честице 25 пута мање од штетног ПМ 2,5 ! Дакле, без бриге Клаусе, најновије технологије су дефинитивно ефикасне!

За више информација о величини честица, можете погледати страницу википедије . Ако желите да сазнате више о томе како се филтери за ваздух заправо тестирају, или како се различите марке маски међусобно упоређују, погледајте овај веома информативан унос на блогу тотобобо .

А ако само желите да добијете сопствену тотобобо маску, кликните овде .(中文版请点击此处 )
Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
 • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
 • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
 • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
 • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

  О нивоима квалитета ваздуха

  -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
  0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
  51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
  101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
  151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
  201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
  300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

  Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

  За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


  Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius