Valóban kiszűrhetik-e a maszkok a PM2.5-ös részecskéket?
Can masks really filter the particulate matter as small as PM2.5?

Posted on February 3rd 2013
Ossza meg: aqicn.org/faq/2013-02-03/can-masks-really-filter-the-particulate-matter-as-small-as-pm25/hu/

Miközben ma a PM 10 versus PM 2.5-tel kapcsolatos GYIK-bejegyzésről beszéltem, amelyet tegnap tettem közzé, Klaus barátom a védőmaszkok hasznosságát vitatta. Valójában arra volt kíváncsi, hogy a modern maszkok valóban hatékonyan képesek-e kiszűrni az összes apró káros PM 2,5- részecskét?

Valójában ez egy nagyon jó kérdés! Ha maszkot kell viselnie Pekingben, akkor jobb, ha megbizonyosodik arról, hogy az valóban kiszűri a rossz részecskéket.

Mivel nem kaptam választ a kérdésére, csak küldtem egy e-mailt Francis Chunak a szingapúri totobobo ® maszkgyártó cégtől, aki szinte pillanatok alatt válaszolt:

Igen, a Totobobo maszkunk a 0,1 mikronos részecskék 99,85%-át képes levágni.

A laborjelentés letölthető: totobobo.com/download/F96-NelsonLab-test.pdf

A részecskeméretet nem ismerő olvasók számára a PM 10 a 10 mikrométernél kisebb, a PM 2,5 esetében pedig a 2,5 mikrométernél kisebb részecskéket jelenti. Tehát a „ 0,1 mikronnál (ugyanúgy, mint a 0,1 mikrométernél )” kisebb részecskék kiszűrése azt jelenti, hogy a káros PM 2,5 -nél 25-ször kisebb részecskéket képes kiszűrni! Szóval, ne aggódj Klaus, a legújabb technológiák határozottan hatékonyak!

A részecskék méretével kapcsolatos további információkért tekintse meg a wikipédia oldalt. Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan tesztelik a légszűrőket, vagy hogyan viszonyulnak egymáshoz a különböző maszkmárkák, nézze meg ezt a nagyon informatív totobobo blogbejegyzést .

Ha pedig csak saját totobobo maszkot szeretne beszerezni, kattintson ide .(中文版请点击此处 )
Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
 • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
 • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
 • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
 • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

  A levegőminőségi szintekről

  -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
  0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
  51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
  101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
  151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
  201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
  300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

  Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

  A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


  Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius