Kvalitet vazduha u realnom vremenu na Balkanskom poluostrvu
Real-time Air Quality in the Balkan Peninsula

Posted on April 28th 2015
(re-edited on January 18th 2024)
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-04-28/real-time-air-quality-in-the-balkan-peninsula/bs/

Balkansko poluostrvo, popularno nazvano Balkan, je geografska regija jugoistočne Evrope. Region je dobio ime po Balkanskim planinama koje se protežu od istoka Srbije do Crnog mora na istoku Bugarske.

Balkans with real-time Air Quality forecast overlay (more info)

Mnoge zemlje na Balkanu pružaju očitavanja kvaliteta zraka u realnom vremenu. Podaci za Tursku (Trakiju), Rumuniju i Hrvatsku već su dugo dostupni na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka. Danas smo u mogućnosti da uvedemo podatke za 3 nove zemlje: Srbiju , Bugarsku i Makedoniju .



Zemlje sa poznatim podacima (i PM 2.5 )
Bugarska
-
Hrvatska
-
Makedonija, BJR
-
Rumunija
-
Srbija
Zemlje sa poznatim podacima (ali samo PM 10 )
Grčka
Zemlje s poznatim podacima (ali još nisu dostupni)
Zemlje bez poznatih podataka
Albanija
-
Bosna i Hercegovina
-
Kosovo
-
Crna Gora

Grčka takođe ima svoju mrežu za praćenje kvaliteta vazduha, ali nažalost podaci su dostupni samo na dnevnoj bazi (sa ypeka.gr ), što nas sprečava da ih prikažemo na mapi kao i druge stanice (pošto sve stanice na našoj mapi pružaju očitavanja po satu u realnom vremenu).

Što se tiče preostalih zemalja, odnosno Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, podaci nažalost još uvijek nisu dostupni. Evo nalaza naših istraživanja.

  • Montenegro: Centar za ekotoksikološka istraživanja ( CETI ) je zadužen za monitoring kvaliteta vazduha u Crnoj Gori. Norveška vlada je pomogla nabavku opreme sa grantom od 85.000 € u 2014. ( vidi članak ), ali još uvijek nema dostupnih podataka iz CETI-ja.
  • Bosnia and Herzegovina: Federalni hidrometeorološki zavod daje informacije o kvaliteti zraka, ali nažalost samo na dnevnoj bazi (tj. ne u realnom vremenu).
  • Kosovo: Postoji dokaz o postojanju netorka, ali podaci nisu dostupni od Instituta za hidrometeorologiju Kosova (IHMK) . Innovations Lab Kosovo takođe ima zanimljiv projekat praćenja kvaliteta vazduha, ali podaci takođe nisu dostupni. Ako ste zainteresirani, provjerite njihovu Kickstarter kampanju.
  • Albania: Ne postoje jasne informacije o podacima u realnom vremenu ni iz SELEA projekta ni iz Ministarstva životne sredine .

Napomena: Od 2018. godine, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo daju AQI podatke. Grčka takođe daje podatke po satu.

Na sreću, to će se promijeniti i podaci će u jednom trenutku biti dostupni za sve zemlje. Ako imate bilo kakvu informaciju ili ažuriranje, slobodno ih podijelite komentirajući na ploči za diskusiju ispod.

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius