Mogu li maske zaista filtrirati čestice tako male kao PM2,5?
Can masks really filter the particulate matter as small as PM2.5?

Posted on February 3rd 2013
Dijeli: aqicn.org/faq/2013-02-03/can-masks-really-filter-the-particulate-matter-as-small-as-pm25/bs/

Dok smo danas raspravljali o unosu često postavljanih pitanja na PM 10 u odnosu na PM 2.5 koji sam jučer objavio, moj prijatelj Klaus je osporavao korisnost zaštitnih maski. On se zapravo pitao mogu li moderne maske danas zaista efikasno filtrirati sve male štetne čestice PM 2,5 ?

Zapravo, ovo je veoma dobro pitanje! Ako morate da nosite masku u Pekingu, onda je bolje da se uverite da zaista filtrira loše čestice.

Pošto nisam imao odgovor na njegovo pitanje, upravo sam poslao e-mail Francisu Chuu iz singapurske kompanije za proizvodnju maski totobobo ® , koji mi je skoro za kratko odgovorio:

Da, naša Totobobo maska može smanjiti 99,85% čestica veličine 0,1 mikrona.

Laboratorijski izvještaj možete preuzeti: totobobo.com/download/F96-NelsonLab-test.pdf

Za čitaoce koji nisu upoznati sa veličinom čestica, PM 10 se odnosi na čestice manje od 10 mikrometara, a za PM 2,5 se odnosi na manje od 2,5 mikrometara. Dakle, filtriranje svih čestica manjih od " 0,1 mikrona (isto kao 0,1 mikrometar )", znači da može filtrirati čestice 25 puta manje od štetnog PM 2,5 ! Dakle, bez brige Klause, najnovije tehnologije su definitivno efikasne!

Za više informacija o veličini čestica, možete pogledati stranicu wikipedia . Ako želite saznati više o tome kako se filteri zraka zapravo testiraju, ili kako se različite marke maski međusobno uspoređuju, pogledajte ovaj vrlo informativan totobobo blog .

A ako samo želite nabaviti svoju totobobo masku, kliknite ovdje .(中文版请点击此处 )
Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
 • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
 • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
 • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
 • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

  O razinama kvalitete zraka

  -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
  0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
  51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
  101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
  151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
  201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
  300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

  Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

  Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


  Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius