Могат ли маските наистина да филтрират прахови частици, малки като PM2,5?
Can masks really filter the particulate matter as small as PM2.5?

Posted on February 3rd 2013
Дял: aqicn.org/faq/2013-02-03/can-masks-really-filter-the-particulate-matter-as-small-as-pm25/bg/

Докато обсъждах днес записа с често задавани въпроси относно PM 10 срещу PM 2.5 , който публикувах вчера, моят приятел Клаус оспори полезността на защитните маски. Той всъщност се чудеше дали съвременните маски наистина могат да филтрират ефикасно всички малки вредни прахови частици PM 2,5 ?

Всъщност това е много добър въпрос! Ако трябва да носите маска в Пекин, тогава е по-добре да се уверите, че тя наистина филтрира лошите частици.

Since I did not have the answer to his question, I just dropped an email to Francis Chu from the Singapore totobobo® mask manufacturing company, who replied in almost no time:

Да, нашата маска Totobobo е в състояние да намали 99,85% от частици от 0,1 микрона.

Можете да изтеглите лабораторния доклад: totobobo.com/download/F96-NelsonLab-test.pdf

За читателите, които не са запознати с размера на частиците, PM 10 се отнася за частици по-малки от 10 микрометра, а за PM 2,5 се отнася до по-малки от 2,5 микрометра. И така, филтрирането на всички частици, по-малки от " 0,1 микрона (същото като 0,1 микрометра )", означава, че може да филтрира частици 25 пъти по-малки от вредните PM 2,5 ! Така че, без притеснения, Клаус, най-новите технологии определено са ефективни!

За повече информация относно размера на частиците можете да се обърнете към страницата в wikipedia . Ако искате да научите повече за това как всъщност се тестват въздушните филтри или как различните марки маски се сравняват една с друга, проверете този много информативен запис в блога на totobobo .

А ако просто искате да получите своя собствена маска на totobobo, щракнете тук .(中文版请点击此处 )
Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
 • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
 • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
 • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
 • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

  Относно нивата на качеството на въздуха

  -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
  0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
  51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
  101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
  151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
  201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
  300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

  За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

  За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


  Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius